Kampa' to bude?

čtvrtek 4. února 2010

Křupavé müsli košíčky

Dnešní recept je snídaňový, jednoduchý, trvanlivý.. a móc dobrý; bez cukru, mléka... no znáte to :)

K Vánocům jsem si nadělila vločkovač, je z Německa, celý dřevěný (jen ty mlecí kolečka jsou z kovu) a vločkuje výborně, dokonce se vzorkem! Momentálně mi okupuje pravou stranu pracovního stolu a nejspíš to bude jeho finální místo, poněvadž v našem pidibytečku není kam jinam ho naaranžovat. Ale aspoň mě to pokaždé, když chci vločkovat, přiměje uklidit si na stole.. Takhle pěkně fikaně jsem to na sebe vymyslela! :)

Každopádně jsem trošku experimentovala..
Vsypete-li do něj suché obilí, nadělá vám z něj takovou drť (například z rýže pak vznikne uvařením dobrá kaše, ale pozor, chová se trošku jako polenta - strašně cáká kolem!).
Na vločky je potřeba obilí opláchnot studenou vodou, nechat okapat a osušit. Já je dávám na bílou utěrku na radiátor. Zrní změkne a potom jsou z něj vločky jedna radost! A nedají se vůbec srovnávat s těmi kupovanými, to mi věřte! (ehm, jsem to ale fajnšmekr ;)
Ale teď už k receptu, doporučuju vyrobit večer, přes noc košíčky krásně zkřupaví a na snídani budou jak dělané!

Ingredience: 
  • mistička čerstvě navločkovaného obilí (já použila oves a trošku převločkovaných ječných vloček)
  • 1/3 mističky navločk. slunečnicových semínek
  • 1/3 mističky navločk. lněných semínek
  • 1/3 mističky navločk. sezamových semínek
  • pár rozinek,
  • pár goji (kustovnice čínská)
  • 1-2 PL ječného sladu (malto d'orzo)
  • maličkato oleje na vymazání košíčků

Postup:
Na pánvi napřed nasucho opražíme vločky (každý druh zvlášť), sesypeme do misky a na téže pánvi (mouku z vloček lehce odstranit utěrkou) chvilku opražíme namletá semínka, přidáme rozinky a goji. Uprostřed uděláme místečko a na rozpálenou pánev nalijeme slad. Počkáme jak začne bublat, smícháme se semínkovou směsí, přispeme vločky a dřevěnou špachtlí mícháme a promačkáváme tak, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily ve sladu. Ještě chvíli pražíme, odlepujíc vše pečlivě od pánve. (Necháme-li v tomhle stavu zchládnout, dostaneme výborné křupavé müsli, ale my jedeme dál!) Vypneme plyn, symbolicky vymažeme plechové košíčkové formičky olejem (tak se nám k nim müsli nepřilepí a půjdou ráno vyklopit) a horkou směs do nich silově natlačíme - co nejvíc to půjde. Hodí se k tomu třeba nerez. lžička a pořádně se do toho opřít!
Necháme vychladnout a dobrou chuť!

Rada na závěr:
Je to nebezpečně dobré, ale nenechte se zlákat, horké se chuťově ani zdaleka nevyrovná zchládlému! (Ano, spálila jsem si jazyk, takže to vím. :) A po vyklopení se nějaký ten drobek odrolí, ale jádro pěkně drží vcelku. Kam se hrabou kupované müsli-tyčinky! 

3 komentáře:

  1. Nádhera, kdybych nebyl líny a měl vločkovač, tak se na to vrhnu. Ale ty kupované vločky už jsem přestal jíst, je to opravdu stará mrtvá hmota. Je dobrý slyšet jak ten je ten vločkovač úžasný ;-)
    Design mi přijde dost dobrý, na ty možnosti.. pěkně je to vizuelně oddělené ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Pauli tak teď teda začínám litovat, že jsem si vločkovač taky neobjednala !

    OdpovědětVymazat
  3. Pozvala bych vás navločkovat si u mě, ale to byste měli asi trochu z ruky.. ;)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!