Kampa' to bude?

úterý 16. února 2010

Koláč "obrácený zákaz vjezdu"

Proč že to obrácený zákaz vjezdu? Protože ono to tak vážně vypadá, jen místo bílého pole v červeném kruhu je červené pole v bílém kruhu :)
Dobře, prostě jsem to nechtěla pojmenovat jen tak nějak banálně, například...  
rýžovo-pohankový koláč s polevou z ovocného pyré.
To zní úplně nepoeticky, nemyslíte? ;) Ale dost povídání, šup sem s receptem!

Ingredience:
na korpus: 
hrníček uvařené rýže (vařeno se 3 hřebíčky)
hrníček čerstvě namletých pohankových vloček
rýžové mléko
jedna datle
mandle, navločkovaný sezam, lněné semínko
špetka vanilky
troška oleje (1 PL)
na polevu:
ovocné pyré (ehm, původně to měl být džem, ale vzniklo z toho spíš pyré, taková "dětská výživa":)
100% jablečný džus (přiměřeně, přiměřeně)
řasa agar-agar v prášku (1 plnější ČL)
troška vody
+ olej a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu

Postup: 
Zchládlou uvařenou rýži (už bez hřebíčků) smícháme s pohankovými vločkami a rýžovým mlékem tak, aby nám vzniklo tekutější těsto. Přidáme opražené nasekané mandle, opražený namletý sezam a celá lněná semínka a necháme odstát (teď zapneme troubu).

Vysypeme a vymažeme plech, do těsta přidáme olej a pokrájenou datli (kdo to chce mít sladší, tak jich dá víc nebo rozinky nebo slad... fantazii se meze nekladou:)) a rozprostřeme, tak maximálně na výšku jednoho centimetru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (na 3 z 5,5) 10 min. pak 5min jen zespodu a dalších 5 min znovu na 3. Pro zjednodušení - 20 minut. ;)

Těsně před vytažením z trouby rozmícháme pyré v jablečném džusu (taková polotekutá konzistence je ideální), přidáme agar-agar a chvilku povaříme (asitak 3-4 minuty). Vytáhneme korpus z trouby, rozprostřeme pyré po povrchu (ne úplně do krajů) a vychladíme (já to šupla na balkón, máme únor, že :))
Po zchládnutí bude želé na povrchu pěkně tuhé (mělo by, pokud ne, dali jste málo agaru.. )
A krájíme a podáváme.. :) Dobrou chuť!

Rada na závěr:
Ta namletá pohanka vytvoří takový "šlem" a krásně to těsto spojí k sobě. Nechci dělat ukvapené závěry, ale skoro bych řekla, že bude ideální namísto vejce! Ještě vyzkouším a pak definitivně potvrdím nebo vyvrátím.  :)
Chuťově je spodek dost podobný rýžovému nákypu, jen je takový o hodně kompaktnější. Kdyby bylo po mém, klidně bych se obešla i bez polevy, ale ta tomu dodá říz a specifickou chuť (a hlavně to celé přisladí a jelikož mám doma sladkomilného strávníka, tak se nedá nic dělat;-)) Dostávám hlad, jde se snídat! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!