Kampa' to bude?

neděle 14. února 2010

Karnevááál

A to jste věděli, že karneval (carnevale) vznikl spojením italských slov carne (maso) a levare (zanechat)? Hehe, asi žádná novinka (analogicky maso-půst), ale nikdy jsem nad tím tak nějak hlouběji neuvažovala, karneval znamenal prostě masky a basta.
Sice existuje i jiná teorie, podle níž je původ slova spíš z latiny, ale držme se té italské! ;)
Co to tady znamená v reálu?
Na ulicích potkáváte nejen převlečené děti, ale i různě pomalované rodiče; z kteréhokoliv rohu na vás můžou mrsknout hrstičku konfet nebo našplíchat sprejovou pěnu (tvoří takové barevné šňůrky); jí se spousta typických sladkostí jako cenci [:čenči:] (doslovně hadříky, trhance.. sladké různě pozohýbané a pokroucené smažené těsto, hojně obalené v cukru) a fritelle [:fritel-le:] (smažené rýžové kuličky - rýže uvařená ve sladkém mléce, rozmíchaná se žloutkem a později se sněhem, vytvarované kuličky a fritované až do zezlátnutí-toť recept od Illide) - asi taková obdoba naših koblížků. 
No a hlavně jsou to známé průvody maškar, alegorických vozů a dalších vtipných, komických či jen vyšňořených uskupení.
Tak třeba Karneval ve Vireggiu (po Benátkách druhý nejznámější a možná i největší v Itálii).

Letos se tam nechystáme, ale mám pro vás o pár fotek z loňska. :)
Koneckonců alegorické vozy jsou uloženy po celý rok v cittadella do Carnevale, jakémsi "městě karnevalu" na předměstí Viareggia.
Mínusy?
Jako každá pompézní oslava je i tenhle karneval neuvěřitelně předražený (pouhý vstup do areálu, kde se koná průvod, vyjde pro jednoho na 15€).
Taky je třeba počítat se zimou, zácpama na silnicích, absenci parkovních míst, chaosem... prostě se vším, co k pořádné párty patří.
Jo, a pro našince ještě jeden podstatný fakt - ke správnému pochopení většiny alegorií to chce znát aspoň něco málo z historie Itálie (ať už se týká filmu, televize, rozhlasu, hudby, divadla či dějin) a hlavně aspoň pár politiků současnosti a afér kolem nich! (o ty tady není nikdy nouze ;))

 Oficiálním maskotem je burlamacco [:burlamak-ko:], figurka, kterou nakreslil už roku 1931 Uberto Bonetti. Tudíž kreslíř sám je považován a oslavován jako "otec karnevalu" - na fotce s burlamacchem na jednom z karnevalových vozů).

A jako sladkou tečku přikládám čtyřminutové video těch nejhezčích alegorických vozů z loňského roku.
Tak ať se vám líbí!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!