Kampa' to bude?

čtvrtek 25. února 2010

Famózní CHEESECAKE


Tady je jeden z receptů, o který se musím podělit, poněvadž ho považuju za velký úspěch a jsem na něj hrdá asi tolik, co na to italské pesto, co se mi onehdy tak povedlo.

Musím předeslat, že cheesecake neboli tvarohový dort (ano, se sýrem to nemá nic společného až na to, že v cizině považují tvaroh za sýr) byla moje meta nejvyšší, jelikož to je snad jediný dezert, po kterém se C. může utlouct a kterému prostě nikdy neodolá. Obzvláště v Coffeeheaven, kde ho prý dělají dokonalý - no neměla jsem to potěšení zkusit. Každopádně tuhle kavárnu v Brně zavřeli, a tak teď, když jsme nahoře, není kam jít na zelený čaj a tvarohový dort, naši kombinaci. :( Ale to odbočuju.

První improvizační pokus se jaksi nepříliš povedl (vzniklo z toho něco naprosto odlišného, přestože velmi dobrého), a tak jsem se tentokrát nechala inspirovat veganským online receptem. Jenže některé složky (cukr, javorový sirup, vanilkový extrakt, máslo) prostě nepoužívám, jiné (hedvábné tofu, grahamové sušenky) jsem zrovna doma neměla a nebylo kde je sehnat, a tak jsem opět zaimprovizovala.. ale o tom všem se dočtete!:) Takže konec okecávání a hrrrrrr na to!

Ingredience:


Korpus:
1/2 hrnku opražené celozrnné kukuřičné strouhanky
1/2 hrnku nadrcených cornflakes (ty bez cukru)
1/2 hrnku směsi muk - rýžová a špaldová celozrnná
1/4 hrnku sladu (od oka, míň a není skoro vůbec sladký, toho čtvrt až třetinu hrnku to chce)
6 ČL oleje (já dala od oka a kukuřičného)

Náplň:
na výrobu hedvábného tofu:
          1 litr sójového mléka (bez příchuti a cukru, čtěte složení!!)
          šťáva z 2,5 biocitrónů
1/2 hrnku ovesného mléka
1/2 hrnku jablečného džusu (náhrada cukru, byla bych bývala dala slad, ale měla jsem poslední půlskleničku)
1 ČL drcené vanilky
1 PL citronové šťávy (bio citrón)
1-2 ČL citronové kůry (čerstvě jsem ji ostrouhala z bio citrónu)
2 PL mouky (krupice, jelikož polohrubou tu nevedou, s 00 já nerada a celozrnná by to moc zabarvila)

Postup: 

Korpus:
Pokud bych sehnala ty grahamové bezcukrové sušenky, bylo by to lepší. Takhle doporučuju udělat korpus spíš podle návodu na výše zmiňovaný MB želatinový koláč. Tenhle se totiž DOST drobí! Každopáďo jsem smíchala vše dohromady, měla by to být homogenní hmota, vymačkala do formy (nezbytné zvýšené okraje se mi žel moc nezadařily) a předpekla 8 minut na 3-4 dolní příčka. Příště předpeču jen 5 na 3 a střední příčka, dost ztmavnul. Vychladnout (vlastně ani nemusí).

Příprava hedvábného tofu aneb předkrok:
Dáme vařit litr sójového mléka, do horkého vlijeme šťávu z 2,5 citrónů (možná by stačily i 2), povříme alespoň 5 minut. Mléko se ihned srazí. Přecedíme přes jemné (ale ne příliš jemné) sítko, necháme okapat, promícháme a odstavíme k vychladnutí. Voilà, hedvábné tofu je na světě!

Náplň:
Všechny přísady napřed lehce promícháme v misce a poté šup s nimi do mixéru a mixovat do hladka. Moc neochutnávat (už v téhle fázi je to nebezpečně dobré!), snad jen pokud by bylo málo sladké, přidat slad. Mě chyběl, a proto jsem ho částečně nahradila 100% jablečným džusem. Taky jsem přidala na špičku naže kurkumy pro barvu, ale nijak se neprojevilo, a tak neradím.


Akce:
Nalijeme náplň rovnoměrně na korpus z pokud možno malé výšky (větší výška = více bublinek = méně se toho tam vleze). Ty pečící papíry kolem nejsou potřeba, měly tak nahradit cybějící zvýšené okraje, ale náplň se jich ani nedotkla.
Pečeme v troubě (střední příčka na 3, odhaduju tedy 170°C) 30 minut.


Na závěr:
Necháme důkladně vychladit! (Tři hodiny nestačí, korpus nestihne nasáknout vlhkost náplně a bude křupat a náplň ještě nebude dokonale ztuhlá.. ano, ozkoušeli jsme:)) Doporučuju třeba přes noc nechat venku (v případě tepla--ještě pořád je únor, že--v ledničce).


Nechte si chutnat! 
Například k horké špaldové kávě s rýžovým mlékem je vynikající!

2 komentáře:

  1. No teda Pauli, ty jsi kouzelník, je vidět, že Tě tohle tvoření opravdu baví ! Desert vypadá lákavě, pokud bude čas tak ho o víkendu vyzkouším. Mám doma tři děti a ty rády mlsají..a kdo ne, že :-) !

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!