Kampa' to bude?

úterý 30. března 2010

Slovenská "ozdravná" exkurze

Dnes si uděláme takovou malou zdravotní slovenskou exkurzi.
Respektive jsem přes článek o detoxikaci pomocí celostní medicíny narazila na slovenskou webovou stránku časopisu Helios z r. 2002, a ráda bych sem z ní dala dva takové přehledy... (jak já ráda přehledy ;-))
Doba Československa ještě tak vzdálená není (na zapomenutí jazyka naštěstí nestačila) a "opakování matka moudrosti" aneb "kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem". Toliko přísloví tety Kateřiny, jdeme na to:

Desatoro starostlivosti o zdravie

  1. Mali ste dnes z niečoho radosť?  Zasmiali ste sa dnes aspoň raz poriadne od srdca, alebo ste zažili niečo príjemné, čo vám prinieslo pocit šťastia?
  2. Rozprúdili ste dôkladne svoj obehový systém?  Urobili ste si ráno čas na teplú a studenú sprchu a na rozcvičku pri otvorenom okne? Boli ste počas dňa plávať, bicyklovať alebo ste sa aspoň poriadne prešli - rýchlou chôdzou?
  3. Zvládli ste dobre všetky stresové situácie?  Podarilo sa vám aj dnes v napätých okamihoch zachovať citovú a psychickú rovnováhu? Postarali ste sa v prípade stresu alebo frustrácie o odbúranie ich následkov? Napríklad možno vybehnúť po schodoch, alebo odreagovať sa inými pohybmi. Poznáte iste aj nejaké protistresové cvičenia, napríklad niekedy stačí iba začať pravidelne a zhlboka dýchať.
  4. Jedli ste zdravo?  Konzumovali ste dnes aspoň raz čerstvé ovocie a zeleninu?
  5. Dokázali ste sa v pokoji najesť?  Urobili ste si čas na hlavné jedlo aspoň pol hodinu? A donútili ste sa počas jedenia aspoň raz odložiť príbor a pokojne poprežúvať sústo?
  6. Dopriali ste si v práci chvíľu oddychu a uvoľnenia? Posadili ste sa počas pracovného času aspoň raz pohodlne do kresla? Pretiahli ste sa pritom, zavreli ste oči a mysleli na niečo príjemné?
  7. Podarilo sa vám vylúčiť niektoré rizikové faktory? Dokázali ste sa dnes obísť bez alkoholu a fajčenia? Podarilo sa vám znížiť spotrebu kávy alebo čaju aspoň na polovicu?
  8. Obmedzili ste do určitej miery dráždivé podnety? Dali ste dnes aspoň na chvíľu prednosť tichu pred záplavou hudby, postarali ste sa aspoň sčasti o zníženie prebytočného hluku, prípadne stlmili ste ostré svetlo? Sledovali ste v televízii skutočne iba to, čo vás zaujímalo?
  9. Snažili ste sa predísť nachladnutiu? Obliekli ste sa dnes tak, že vám nebolo ani teplo ani zima? Vypili ste aspoň pohár ovocnej alebo zeleninovej šťavy? Prípadne doplnili ste inak prísun dôležitých vitamínov a minerálov?
  10. Zaspávali ste včera večer v dobrej pohode? Podarilo sa vám všetko zariadiť tak, že ste si mohli dopriať aspoň sedem hodín spánku? A dokázali ste pred spaním zahnať starosti a nepríjemné myšlienky aspoň natoľko, že ste mohli pomerne rýchlo a pokojne zaspať?
Pěkně si odpovězte na otázky (adaptujte si je na tělo) a naplánujte,co vám ještě dnes chybí ke splnění.
A jako nášup ještě vyjmenujem šest stresorů... nad nimi se zamyslete a hoďte je za hlavu a nenechte se jimi stresovat! :)

 Šesť novodobých faktorov stresu
  1. Stresor straty životných istôt – citová vykorenenosť, centrovanie rodiny, profesijná a profesionálna stabilita, kariéra, životná cesta
  2. Stresor záplavy informácií – zrýchlenie toku informácií /za 50 rokov sa nahromadilo viac informácií jako za celé tisícročia predtým, pričom sa objem poznatkov každých 5 rokov zdvojnásobuje/. Tento stav vyvoláva pocit neúspechu, nezvládania, bezmocnosti, agresivity alebo sebaobviňovania.
  3. Stresor urýchlenia – zrýchlenie prenosu informácií pôsobí na racionalitu, ale nie na emocionalitu. Ľudský život nie je jednohodinový film, v ktorom sa počas jeho trvania všetko vyrieši, a ešte úspešne. Ten, kto to podľa vzoru filmových hrdinov očakáva a neuspeje, nadobúda pocit, že zlyhal.
  4. Stresor nadobúdania blahobytu – vytýčený ideál – kariéra, materiálny blahobyt, šťastná rodina – sa nesplní a rozdiel medzi očakávaním a skutočnosťou pôsobí stresujúco.
  5. Stresor ženskosti – týka sa 50 % ľudstva. Podľa expertov WHO v západných krajinách postihuje depresia 12 % žien. 
  6. Stresor mužskosti - týka sa 50 % ľudstva. Podľa expertov WHO depresia postihuje asi 6 % mužov a je ťažšie odhaliteľná. U mužov sa pokladá za dvojnásobnú „hanbu“ – raz preto, že je to depresia, a raz pretože je to „prejav zženštilosti“.
 A dosti teórie, šupšup ven - proběhnout se, prodýchat se, nesedět u počítače.. ať nám (námi?) proudí energie!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!