Kampa' to bude?

středa 24. března 2010

Knižní tip a eko-vyhledávač

Jsem teď ale úplně zažraná do jedné knihy. Je to super, dozvídám se tolik nových informací, je osvěžující poučit se zábavnou formou; moc se mi jazyk autorů líbí. Žel pro ostatní - je v italštině.

Giacomo Bo; Nadia Damilano Bo: Salute naturale: alimentazione, stile di vita, equilibrio di corpo, mente e spirito: una guida. Milano: Apogeo, s.r.l., 2007. 364 s. ISBN 978-88-503-2766-9.

Pátrala jsem po překladu (zněl by asi takto: Přírodní zdraví: průvodce výživou, životním stylem a tělesnou, duševní (=mentální) a duchovní rovnováhou) , ale neúspěšně. Můžu teda aspoň odkázat na náhledy v Google Scholar - pro ty, kdo by italsky třeba uměli.
Pro ostatní aspoň pár výtažků, ale co odstavec, to perla, to bych ji musela přeložit celou! 

Tak například ze Zákonů života a lidského těla (od str. 24):
Z dvanácti zákonů na mě asi nejvíc udělal dojem ten o "dvojím efektu" - cokoliv, co děláme, má nejenom okamžitý účinek, ale i svůj druhotný efekt, který je naprostým opakem toho prvotního.
Jako příklad je uveden sport (spousta energie při výkonu, poté únava), odpočinek (únava, ale po spánku spousta síly), jídlo (vynaložíme energii na strávení, ale ta nám je pak víc než navrácena)..
V praxi to znamená, že ten, kdo je unaven, by si měl odpočinout a ne hledat prostředky, kterými se probudit. Např. stimulanty jako je káva, čokoláda, alkohol atd. vypadají, že nám dodají síly, ale opak je pravdou - jen vyčerpají ten zbyteček energie, který v nás ještě je (a který tělo spotřebuje na jejich odbourání). Nebo léčiva, která by měla posílit, "ozdravit" tělo, používají-li se dlouhodobě, jen je oslabují.
Závěrem: Neexistuje žádná umělá posilňující látka; jen ty přírodní jako jsou potraviny plné životní energie nebo odpočinek, dýchání, meditace, láska atd.  

Z dalších kapitol příště, je toho opravdu hodně.

A teď ještě jeden odkaz, a to na ekologické vyhledávání, tedy takové, ze kterého zisk nepůjde do kapes bohatých lidí nejmenované společnosti, ale na záchranu deštných pralesů, jež jsou plícemi Země.
Aspoň tak to tvrdí v intro videu, představujícím vyhledávač Ecosia. Myšlenka hezká, zajímalo by mě, bude-li to dotaženo až do konce. Každopádně zvažuju instalaci. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!