Kampa' to bude?

středa 31. března 2010

Jen zelená to může být!

Tak na Zelený čtvrtek, který je zítra, se intenzivně připravujeme již od začátku týdne - zelenými talíři.

Pondělí 
Kroupy nazeleno 
(Orzo perlato all'ortica)

Broušený ječmen vařený s řasou kombu a smíchaný s kopřivovým puré (osmahnout cibulku na trošce oleje ase špetičkou soli a troškou muškátového oříšku, přihodit spařené kopřivy, podlít troškou horké vody, nahoru položit dva nakrájené stroužky česneku, zakrýt a pět až deset minut dusit. V průběhu dvakrát promíchat. Poté vypnout, tyčovým mixérem rozmixovat a šup na kroupy!)
Jo, polívka je fazolová se zeleninou, to jen pro úplnost:))

Úterý
Kopřivová omáčka s jáhly a ozdobou z černých oliv  
(Miglio all'ortica con patté di olive nere)

Příprava kopřiv naprosto stejná, jen talíř je složen kaskádovitě - dolů kopřiví, na něj jáhlí, pak oliví. 

Středa 
?Černé zelí? s jáhledlíky a klíčeným mungo
(Cavolo nero col gnocco di miglio e mungo germogliato)

Cavolo nero [:kávolo nero:]
Ani nevím, má-li nějaký český překlad.. (?) Jedná se o málo známou zeleninu, typickou především pro toskánskou kychyni. Přestože je celoroční, doporučuje se ji konzumovat v chladných měsících, Italové ji většinou používají do těch svých typických superhustých polévek. Obsahuje spoustu vitaminu C a málo kalorii (19-25), doporučený postup přípravy je buď podustit v trošce vody nebo napařit.. každopádně ne déle než 15-20 minut, jinak ztrácí vitamíny, začíná intenzivně "vonět" a stává se hůře stravitelným. Chuťově jedna báseň - je křehčí, měkčí a sladší než kapusta, ale zase oproti špenátu apod. drží tvar.. Tuhle je fotka, jak ta rostlina vypadá:
Na Škaredou středu se pěkně usmějme! Venku fouká vítr, že mám obavu, aby nás to neodfouklo až vyrazíme na procházku! ;) Pěkný den!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!