Kampa' to bude?

pondělí 22. listopadu 2010

O italské vlhké zimě

Spousta lidí si představuje, jak je tady "na jihu" teploučko i v zimě, jak nám tady pořád svítí slunce, jak si tady chodíme oblečení jen tak "nalehko"...
A to je OMYL! 

Tímto bych vás všechny ráda vyvedla z té domněnky, že v Itálii je v zimě větší teplo než v českých luzích a krajích. A to hned z několika důvodů.

Za prvé.
Déšť, déšť, déšť...
Prší. A není to ani mrholení, ani sněžení, ani kroupy.. Prostě prší. To jóóó musí být zima aby zasněžilo.

Za druhé.
Vlhkost, vlhkost, vlhkost...
Kdo nezažil, nepochopí. Ono v podstatě venku není ani zima, jako spíš studené vlezlé vlhko, co vám pomalu, ale jistě pronikne až do morku kostí, odkud se horko těžko dostává. A nepomůže vám oblečení, ani několik vrstev, ani péřové bundy.. Provlhne vám prostě úplně vše.

Za třetí.
Netopí se, netopí se, netopí se...
Stálo by to moc peněz a Italové obecně jsou kupodivu zvyklí na nižší domácí teploty. Včera jsem četla nějaké lékařské doporučení, v němž odborníci důrazně odrazovali od vytápění místností. Za ideální teplotu doporučovali ne víc než 18°C. Ano, mluvili o zimním období.

Za čtvrté.
Dlaždice, dlaždice, dlaždice + nepřezouvat, nepřezouvat, nepřezouvat...
Vražedná to kombinace. Já chápu, že v létě taková studená dlažba krásně ochladí, ale stejný, ne-li silnější efekt má žel i v zimě. Kdepak koberce, to je nehygienické. Kdepak parkety, to se musí udržovat. Linoleum? Co to je?
Přezouvat se? To tu není ve zvyku, ani na návštěvách. Ráno nasadíte boty a před odchodem na kutě je zase zujete. Aby taky ne, kdo by tu chodil (na takové studené dlažbě) neobut!

Za páté.
Staré domy, staré byty, stará okna.
Dřevěná okna a dveře jsou sice úžasně přírodní (no ten lak na nich nevím), ale za třicet / čtyřicet / padesát let (podle stáří domu) už holt netěsní, co těsnívaly, sem tam nějaká ta škvíra..
Plastová okna tu nefrčí, nehledě na to, že často je třeba požádat o každou maličkost, kterou v bytě hodláte opravovat a změnila by venkovní vzhled domu. Itálie je totiž zemí žijící z historie. Na tu nasahat! A tak tu všechno vypadá víceméně jako tenkrát, jen já kvůli tomu drkotám zuby.
Joj, to si holka zvykej.

...
A další body mě momentálně nenapadají, možná si ještě na něco vzpomenu.

Je fakt, že Italové se (na druhou stranu) nemůžou vynadivit a vynaťukat si na čelo nad tím, že v Česku se v zimě doma chodí naboso nebo v ponožkách a v tričku s krátkým rukávem, že v obchodech je hic, zatímco venku vám od mrazu upadá nos, že nenosíme velké deštníky (nejlépe vystřelovací se zlatou špičkou a elegantním dřevěným zahnutým držátkem), protože přece "nejsme z cukru" a nad dalšími a dalšími zvyklostmi.

Holt jiná kultura & jiný svět, říkám já. :)

4 komentáře:

  1. Děkuji že jsi mě vyvedla z mé doměnky. Přiznám se že sem si myslel že v Itálii je větší teplo než u nás. Je mi jasý že tam není teploučko i v zimě a že nechodíte nalehko, ale měl jsem zato že tepleji než tady tam bude. Ale jak to popisuješ - tu vlhkost, neustálý déšť, netopení se v domech, to jsem nevěděl a zní to dost nepřívětivě. 18 stupňů ideální teplota? Tak při takové teplotě bych asi ani neusnul, neb bych stále drkotal zubama. Když mám 19 tak už zapínám topení. Ideál je těch 22.
    A ty starý baráky vám taky nezávidím. No takže sem poučen - do Itálie jen od června do září.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ne, v březnu už bývá hezky jarně, teplo. Prostě jen listopad až únor (s malými přesahy do přilehlých měsíců) fakt nic moc.

    OdpovědětVymazat
  3. Brrr... ale měnila bych už pro ten mořský vzduch. :) Pája

    OdpovědětVymazat
  4. Však co ti brání?:)
    Ale bacha na to, ne všem v Itálii šplouchá moře u domu a v takovém vnitrozemí slaný mořský vzduch nezachytí ani ten nejfajnovější nosík! ;)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!