Kampa' to bude?

pondělí 31. května 2010

Seitan na svíčkovo-gulášový způsob

Výroba seitanu je jednoduchá a výsledek je vynikající za minimálních nákladů.

Seitan je pšeničné maso.
Pro ty, kteří ho snad nikdy neviděli / nechutnali / neslyšeli o něm - jedná se o pšeničný lepek (takže nic pro celiaky) uvařený ve speciální polévce ze sójové omáčky, zázvoru, řasy Kombu a zeleniny. Konzistencí připomíná sójové maso, ale typickou "sójovou" chuť i aroma byste u seitanu hledali marně.

No, já doma neměla zázvor a na Kombu jsem zapomněla, ale seitan se mi povedl na jedničku, a tak tu je návod, jak na něj...
Množství odpovídá dvěma obědům pro dvě osoby, případně jednomu obědu pro čtyři lidi.
Vypracujte rukama husté těsto z půl kila pšeničné mouky nulky ("0") a čtvrt litru vody .. prostě poměr by měl být 2:1 ve prospěch mouky.
Když to nepůjde, decentně přilijte vody, zas tak nic se nestane.
Těsto zalijte v míse studenou vodou a nechte hodinu odležet.

Poté začněte s vymýváním - těsto jemně prohněťte v té vodě, kde se máčelo a pak je mačkejte, ždímejte, tahejte, mněte, bořte do něj prsty.. prostě co vás napadne a co je vám příjemné. ;)

Když voda dosáhne hustoty i barvy smetany, slijte (ne do dřezu! Právě jste si vyrobili domácí obilný škrob, funguje jako vynikající zahušťovadlo omáček, polévek, pudinků..  ) a to, co zbylo z vašeho těsta zalijte vodou novou, tentokráte teplou.
Proces žmoulací a vypírací opakujte celkem čtyřikrát, poslední voda bude studená a čistá.

Z půlkilové pšeničné hroudy vám zbude takový tužší bochánek "masovo-vláknité" nažloutlé konzistence.
Ten pak nakrájejte, jak si přejete - kousky, nudličky, plátky, cucky nebo nechte jako knedlíky, podle toho, co dále zamýšlíte.

Následně vhoďte do velkého množství vařící polévky.
Proč zvýrazňuju tato tři slova?

Protože jak nebude vařící, tak se vám plátky zase rychle spojí a když jí bude málo, tak vám nebude stačit hrnec. Ehm, ano, vlastní zkušenost: nakrájím na plátky a než odklopím pokličku je z toho zase jedna velká lepková hrouda. Znovu nakrájím a vhodím do minikastrólku a za chvíli úplné hrnečku vař! Jen tak tak jsem to stihla přelít do většího!

Polévka v mém provedení byla následujícího složení:
  • voda
  • sójová omáčka Ohido Shoyu
  • mrkev
  • bulvový celer
  • rozpůlená cibule
  • půlka červené řepy (hlavně pro barvu)
  • troška soli,
  • kmín
  • nové koření
  • olivový olej
A vařit, vařit vařit..
Já vařila půlhodinu, pak jsme museli odjet za odpoledním programem, a tak jsem to v tom nechala na plotně pomalu zchládnout.


A máte seitan hotov! Gratuluju!

Dál s ním nakládejte jako s masem či jakkoli jinak, jak se vám zlíbí.
Já zvolila variantu "gulášovo - svíčková omáčka":

Druhý den jsem vše lehce přihřála, vytáhla půlku seitanových plátků, zalila je vývarem a uschovala v ledničce (to jsou ty chybějící dvě osoby do čtyř).

Zeleninu s vývarem včetně koření jsem rozmixovala, vrátila do ní druhou polovinu "masa" a povařila, zahušťujíc omáčku ke konci právě obilným škrobem (pět kávových lžiček hustého škrobu rozmíchat v troše studené vody a za stálého míchání přilít do máčky), co nám zbyl z výroby seitanu.
A tradááá: 

Poobědvali jsme výbornou makrobiotickou gulášo-svíčkovou s vařeným prosem (= jáhly) a listy hlávkového salátu. Mňam!

P.S.: Prý mohla být slanější, ale pro mě dobrý (a navíc jsem tam už vážně nechtěla přidávat víc jangu)...

4 komentáře:

  1. Mňam, domácí seitan taky čas od času dělám. Tvá finálová úprava s omáčkou vypadá moc lákavě :o))) !

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju Vendy, seitan je brnkačka, viď? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný blog, příspěvky, fotečky, recepty.....
    Radost číst a prohlížet si. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tvoje poklona mě, Agarku, těší a dík za ni! :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!