Kampa' to bude?

čtvrtek 28. ledna 2010

Receptík na zapečené cukety a makrobiotiččin perník

A jak jsem slíbila, přihazuju pár receptů - hlavní jídlo plus sladký (ovšem makrobiotický, takže s tou sladkostí to berte s mírou) dezert, a to perník konkrétně, co jsem upekla předevčírem, ale včera byl prostě "k sežrání"! ;)
Jo, idea perníku mě přepadla v prodejně zdravé výživy Biosféra v Poggibonsi, kde měli naprosto úžasný gingerbread ve dvou variantách. Sběhly se mi sliny, "nakopírovala" jsem ingredience do hlavy a doma je volně interpretovala. A k mému nadšení na jedničku, i bez karamelu! 
Je zajímavé (a zároveň mě to trošku děsí) vědět, že mi to tady doopravdy někdo čte. Heh, no koneckonců od toho tu ten blog je, že. Trošku jsem se vylepšila na fotce, ty teplejší barvy dělají své, hned mi přestala být taková zima. Sice jsem původně chtěla něco úplně jiného, ale piplání se s GIMPem mě přestalo po půlhodině bavit, já tomu programu prostě ne a ne přijít na kloub! Že jsem tenkrát v Obrazové animaci (nebo jak se ta hodina jmenovala) nedávala větší pozor! :(

Zapečené cuketové půlky (Zucchine tonde infornate)
pro 2 osoby

Ingredience:
2 kulaté cukety
pohanka
zelenina co-dům-dal (cibule, pórek, mrkev, květák)
drcený kmín, troška soli, sójová omáčka
1 vejce pro vaječnou variantu b)


Postup:
Pohanku uvaříme v tlakovém hrnci doměkka (15 min.).
Cukety rozpůlíme, vydlabeme, vnitřky použijeme na jiné jídlo, případně je pokrájíme na malé kousky a přidáme do nádivky. Ponoříme na chviličku do vroucí vody (já je zavřela na chvíli do tlakáče k čerstvě uvařené pohance) a umístíme do pekáčku, podlijeme troškou vody.
Na oleji osmahneme cibuli se solí a drceným kmínem, přidáme pórek, mrkev, květák na malé růžičky, případně vnitřek cuket - zkrátka aby se líbila barevná kombinace - a podusíme chvilku ve vl. šťávě. Dle chuti možno přidat sójovku / muškátový oříšek. 
     a) Smícháme pohanku se zeleninou a směsí plníme vydlabané cukety. 
     b) V hrníčku rozšleháme vejce a smícháme s pohankou a zeleninou. Směsí plníme vydlabané cukety.
Zapečeme v troubě asitak 20 min. na 3-4 tzn. 180 st. C.
Podáváme nejlépe s kyselým zelím.
Dobrou chuť!     

No a při příležitosti přebytečné nádivky vznikla i jedna sovička ke snězení.

Perník makrobiotičky

Ingredience:
1/2 hrnku žitné mouky
1/2 hrnku kamutové mouky
1 ČL jedlé sody (bicarbonata)
2 PL ječného sladu (orzo) - nepříliš sladké, kdo chce, ať přidá
1/2 hrnku ovesného mléka
koření - po 1 ČL: mletá skořice, mletý zázvor, kardamom (míň)
rozinky, slunečnicová semínka, (příště dám i lněné)
1 PL kukuřičného oleje (+ olej na vymazání plechu)



Postup:
Smíchat mouky se sodou v misce, nechat stát. V kastrůlku nechat zkaramelizovat slad, přidat koření a ovesné mléko (vlévat postupně za neustálého míchání nebo se slad přilepí ke stěnám), povařit, vsypat rozinky a semínka a nechat vychladnout.
Poté smíchat suchou a mokrou část dohromady, přidat olej, v misce dřevěnou vařečkou vypracovat hladké, vláčné těsto  a nalít a rovnoměrně rozprostřít na vymazaný plech.
Pečeme 20 min na 4 (cca 180-200 st. Celsia odhaduju). Nechat vychladnout a dobrou chuť!
Pro fajnšmekry: není příliš sladký, takže možno rozříznout a dovnitř namazat marmeládou (bez cukru samozřejmě;)), karubelou nebo udělat na povrch karobovou polevu.. Příště zkusím variantu s čerstvým zázvorem. 



Rada na závěr: vydržíte-li nechat perník odležet do druhého dne, je ještě lepší! ;)

2 komentáře:

  1. Perník vypadá úžasně, už se těším až ho vyzkouším :-). Díky za receptík !

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo! :) Doufám, že se ti zadaří!

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!