Kampa' to bude?

neděle 31. ledna 2010

Pizzoccheri [: picokeri:] se zelím a mb slaninou

A do třetice všeho dobrého (lepšího, nejlepšího) ještě jeden první chod, a to Pizzoccheri aneb pohankové těstoviny, valtelliánská specialita z provincie Sondrio (sever nejsevernější Itálie, u hranic s Rakouskem tuším), upravené à la Pavlína. Respektive jsem se inspirovala receptem, co jsme doma vždychy dělali a to nudle se zelím a slaninou, takový eintopf.

Ingredience:
250 g těstovin
bílé zelí pokrájené na přibližné čtverečky
kus celeru na malinké kostičky
drcený kmín, kukuřičný olej, sójová omáčka shoyu


Postup:
V kastrólu přivést k varu osolenou vodu, vsypat pokrájené zelí a nechat 3-5 min. povařit. Vybrat děrovanou sběračkou do mísy a do téže vody vložit těstoviny. Přestože je na balení indikováno 12-15 minut, nic nedbat a nechat je vařit dokud nebude na skusu vidět bílá čárka syrové nudle. Mě to trvalo asitak 18-19 minut, ale stejně byly výrazně al dente. Mezitím si nachystáme MB slaninu - na pánev kapnout trochu oleje, nechat v něm opražit drcený kmín, přidat opláchnuté (ještě lépe budou-li i osušené) celerové kostičky, rovnoměrně pokapat sójovkou, promíchat a "opékat".. Vytrvale obracet, chvíli to zabere než se začnou smrskávat. Po scezení těstovin v míse vše (zelí-pasta-slanina) smíchat a rychle podávat, dokud je slanina křupavá!

Foto výsledného chodu: 

Dobrou chuť a zůstaňte naladěni, poněvadž připravuju celý "kulturně-teoretický" článek o tom, jak že to vlastně ti Italové s prvním chodem alias "primem" mají...

3 komentáře:

  1. Hele, proč na to neodkazuješ někde na makrobiotika.info? Nebo se pletu? Já mít takový nádherný blog, tak to zmiňuju častěji na fóru. Nebo si to můžeš udělat jako La Tibor, dát si odkaz (klidně decentnější než je ten jeho grafický banner) do spodní části každého tvého příspěvku na fóru. Jen takový nápad - kdybys s tím chtěla pomoct, tak rád poradím. Ale určitě bych dal odkaz do deníčku aspoň :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pleteš v čem?:) Nerada se lidem vnucuju, beru to tak, že kdo má a chce, tak si sem cestu najde. Koneckonců na profilu link mám. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Good choice s tím linkem na fóru ;) Protože s uvažováním "nerada se vnucuju" není podle mě něco v pořádku v moment, kdy člověk tvoří cokoli hodnotného pro ostatní!

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!