Kampa' to bude?

pondělí 1. listopadu 2010

Halloween po italsku

Italové hrozně rádi přebírají svátky.
A tak tu zdomácněl jak Halloween, tak sv. Valentýn (ale svět se stává čím dál tím menší, takovou vesnicí, i v Čechách se zapomíná na krásný první máj a nahrazuje jej čtrnáctý únor - jsme tím bombardováni ze všech stran a nakonec není úniku..
Holt globalizování má i svoje nevýhody. :)).

Každá příležitost je zkrátka dobrá k oslavě. Ale nepředstavujte si žádné divoké pitky, zpěv a bujaré alkoholové veselení se, na to Italové nejsou. Když už pít, tak maximálně skleničku (jednu!) někde v baru při aperitivu (jedná se o jakési "na stojáka" navození chuti před večeří a především o společenskou událost). Nemají pití v krvi, ve výchově ani v povaze.

Ale zpět k [:hal_lovinu:], jak se zde Halloween vyslovuje.
Tak měsíc předem jsou k dostání masky pro děti (černé hábity, špičaté klobouky à la čarodějnice, košťata, dýňové a různé další "hrůzastrašné" imitace), na trzích prodejci vyloží vozíky se všemi možnými dýněmi (nejlépe oranžovými, zelené o tomhle svátku nefrčí), v barech pečou tematické sušenky...


...a všechno to vypukne v podvečer 31. října!

No, včera lilo jak z konve, tak mám pocit, že z toho "vypukávání" nic nebylo. Jen jsme slyšeli vzdálené práskání ohňostrojů a petard. Navíc děti u nás v domě nemáme a sousedy daleko, takže vám ani neřeknu, co by se, nebýt deště, dělo.

Každopádně když už tu ten svátek je, tak proč si neudělat taky malou radost. Sobě i naší večeři.
Aspoň se mohla cítit jako herečka - svou roli zahrála dokonale a pak byla snězena.


Posmrtné slávy se jí dostane publikací její fotky, hahaha.
Že není hrůzostrašná? A kdo by ji pak jedl?!
Je prostě pozitivní až k nakousnutí! ;)

2 komentáře:

  1. Já si dovolím (zase) něco napsat.
    Když tu byla řeč o tom halloweenu. Já teda nemám rád takový přejímání svátků z jinejch kultur. Proč bych měl slavit něco co vzniklo někde jinde. Například když mají v Irsku den sv. Patrika a všecko natřou na zeleno, tak prosím. Ale proč by to mělo zajímat mě? Nebo třeba Santa Claus. Je to náš výmysl? Není. Ale o Vánocích na mě bude čučet z každé výlohy. By mě zajímalo kolik budou mít v Americe Mikulášů...

    OdpovědětVymazat
  2. Však tě nikdo nemůže nutit to slavit, že. :) Jiná věc je právě to bombardování ze všech stran - tomu se člověk nevyhne (leda že by nevytáhl paty z domu... Ale i tam - televize, rádio, internet! :))

    Ale neplatí to i o svátcích, co si s sebou nesou svůj význam a to, proč vznikly?
    Příklad: Vánoce (či Velikonoce) slavíme skoro všichni a kolik z nás je opravdu věřících křesťanů?
    Jsou Vánoce náš (český) výmysl? Pochybuju. Ale neslavit je napadne málokoho.

    Nic proti Vánocům! Jen se mi opět příčí "slavit, protože se to musí" (a protože to tak přece všichni dělají!).

    Vždyť každý den je vhodný k oslavě! Tak proč čekat, až nám to schválí dav - "ano, tak teď můžeš slavit a dávat dárky!" ;)

    My jsme například už podruhé byli koncem srpna v Německu na vánoční besídce (u ohně) a byla to nádhera! A hlavně bez reklamy všude kolem. ;)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!