Kampa' to bude?

úterý 18. května 2010

Ještě jednou artyčoky...

A to už bude letos asi vše, pomalu končí sezóna, na zahrádce se sice ještě semtam nějaká fialová palička objeví, ale pomálu. Každopádně myslím, že jsem si jich letos užila. Květinová kreace (takzvaný rozkvetlý talíř à la Pavlína) se skládá z artyčoků, čerstvých hrášků (novinka na zahrádce, mňam!), mrkve a směsi jasmínová rýže-tofu natural-čerstvá cibule i s natí-ředkvičky-sójová omáčka.
Eňoňuňo. 

Napadlo mě, že bych v rámci tohoto blogu udělala takový malý kalendářík se sezónním přehledem ovoce a zeleniny (jakože co kdy je ze zahrádky k jídlu..) teda aspoň podle toho, jak to máme tady v Itálii...
Já samozřejmě vím, že v době supermarketů, hypermarketů a dalších "globálních kolosů" není problém sehnat jahody v zimě (a Maruška k tomu nepotřebuje ani dvanáct měsíčků), ale není nad to splynout s koloběhem přírody a jíst v daný čas to, co zrovna nabízí. Nejenže to má nesporné výhody (viz dále), ale taky není nad tu plnou, nechemickou, nevodovou a nerychlenou chuť zeleniny (a ovoce) ze zahrádky.

K těm výhodám..
tak třeba se můžem vyhnout konzumaci ovoce v zimě, jelikož ovoce je letní záležitost a v létě je vedro, takže primárním účelem ovoce je osvěžit a ochladit, ale budete-li se jím ládovat v zimě, kdy je zima a tělo by spíš potřebovalo zahřát, tak z toho akorát tak chytnete nějaké to nachlazení. A navíc v zimě je tělo spíš uzpůsobeno trávit tuky než cukry.
Ale dosti přednášky, literatury na tohle téma je všude kvanta a kdo neví, ať si mi napíše. :)
Co říkáte na ten kalendář? Ještě podumám a uvidím...

Dnes jsem byla opět nachytat pár slunečních paprsků, je třeba jich využít dokud tolik nepřipalují. Jdu vařit oběd, bude rizoto (celozrnná rýže s žitem, právě mi crněl budíček) s artyčoky (jaké to překvapení;)) a s mladým chřestem (asparagina). Ňam!
Tak přeju i vám krásný jarní den!

2 komentáře:

  1. Anonymní19/5/10 20:55

    Zdravím,
    já bych určitě měla o výčet té literatury o tom, co kdy jíst, zájem... chtěla bych začít nějak rozumně s makrobiotikou, ale pořád nemám odvahu...moc mě se mi líbí tvoje recepty a taky bych chtěla takhle vařit, ale jak začít...? Hrozně moc by mi pomohlo získat nějakou radu jak na makrobiotiku - třeba vůbec nechápu jak funguje sestavování jídelníčku pokud trpím nějakou nemocí...kde zjistím jestli je jing nebo jang... snažila jsem se získat informace na makrobiotika.info, vím, že je tam výčet knížek, co si přečíst... sama mám doma od Průchové, ale když jsem se začetla tak mi přišly takové nestravitelné... těžko převeditelné do praxe a tak bych potřebovala ukázat směr jak začít... nebo jakoukoliv radu... předem díky za jakoukoliv odezvu... Helena (kovarovah@centrum.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Heleno, jsem moc ráda, že jsi napsala (příjemně jsi mě překvapila takhle poránu!:)) i že se o MB zajímáš - rozhodně se tím dá jenom získat. Hned ti píšu e-mail, vyčkej! ;)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!