Kampa' to bude?

úterý 6. dubna 2010

Mé první AMASAKÉ

Tralala, povedlo se mi vyrobit si své úplně nejprvnější domácí amasaké! Také jediné, co jsem kdy ochutnala!

Amasaké, neboli rýžový dezert či krém, pochází z Japonska a jedná se o fermentovanou rýži (může být i s jinou obilovinou jako jáhly, oves...). Fermentací se polysacharidy, v rýži obsažené, rozloží na jednoduché cukry a věřte tomu nebo ne, rýže nádherně zesládne!
Kdybych to nezkusila na vlastní oči a chuťové buňky, neuvěřím, že dovnitř nenasypali cukr!
V makrobiotických kruzích profláklá to dobrůtka, lze koupit i v prodejnách zdravé výživy (ale chtějí za to hříšný peníz) a prý dokonce prospívá slinivce!

Tímto ještě jednou děkuju Ivě za úžasný recept, co mi poslala, a předávám dál, co a jak na to:

Tak předně si sežeňte pšenici a nakličte si ji (nechat stát přes noc ve vodě, poté v nakličovadle / sklince s gázou a gumičkou / plastové krabičce s víčkem, které jehlou hódně probodáte dno.
Nezapomeňte tak dvakrát denně proplachovat, jinak zplesniví!)

Je naklíčeno jakmile jsou výhonky dlouhé tak 2-3 mm.
(Mě klíčila na etapy, celkově asitak tři - vždycky jsem odebrala tu pšenici s klíčky, zbytek propláchla a nechala ještě v krabičce).

Pak ji přesuňte na bílou utěrku na radiátor a usušte. Usušenou můžete skladovat v ledničce, v uzavřené skleničce.

Uvařte 250 g rýže (bílá, bio, vhodná na vše, uvařená za 15 min) v trojnásobku vody se špetkou soli. (1:3, klasika:))
Jak vypnete, nechte vychládnout na teplotu "zamíchám prstem bez popálenin" (má to být 50-60°C).

Namelte si dvě lžíce "startéru" (naklíčená pšenice z ledničky; nemaje mlýnek, možno i na vločkovači - já to provločkovala 2x) a šup s ním do rýže.

Zamíchat dřevěnou vařečkou, kastról zaklopit talířem (kdo má pokličku lepší), zabalit do utěrky a ručníku (deky, spacáku, peřin.. to taky nevedeme) a udržovat při stálé teplotě na radiátoru po dobu 6 hodin.
Náš radiátor rád stávkuje (rýže mi povážně zchládla), takže na poslední dvě hodiny jsem vymyslela fintu: zavřela jsem kastrol i s talířem do trouby, zahřála jsem ji na jedničku a vypla. Pěkně to udrželo teplíčko.

Po šesti hodinách zamíchejte, ochutnejte (hmmm, slaďučké!) a převařte (kvůli zastavení fermentace, jinak vám to prokvasí trávicí trakt) a tradááááá:

Nám to nestihlo ani vychládnout, horké amasaké je výborné! C. si jenom hladil bříško, což mě těšilo samozřejmě úplně nejvíc. 

Finální poznámky a body k dobru:
  1. Náklady na výrobu jsou minimální (pšenice, rýže, trocha vody, plynu, příp. elektřiny).
  2. Výsledek je vynikající, předčil moje očekávání, přestože chuť je jen sladká a té jsem dost odvykla. Příště zkusím přidat nějaké koření (citron. kůra / hřebíček / badyán / skořice / rozinky / goji / oříšky / sezam / tahini / kompot...)
  3. On se ten dezert vyrobí vlastně sám. Energii vloženou do klíčení pšenice zase ušetříte tím, že ona tu "sladkou" práci udělá všecku sama během těch několika hodin. Jen si hlídat čas!
Tak dobrou chuť přeju!

28 komentářů:

  1. Já jsem kouzlo amasaké objevila už loni v létě a bylo to úžasné :o))) ... vyráběla jsem z něj všelijaké letní deserty - mňam ! Jen tak samotné amasaké je na mě ale moc sladké, takže ho spíše přidávám jako sladidlo do těch desertů, kaše, moučníků......

    OdpovědětVymazat
  2. Taky s ním hodlám dál experimentovat, ale radši počkám až na to léto, přece jenom přeje cukrům víc než teď ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní28/1/11 20:22

    Dobry den, zkusila jsem vubec poprve pripravit amasake. Delala jsem je podle tohoto navodu (v hrnci zabalenym v dece na radiatoru) ale bohuzel vysledkem byla ryze smichana s klicky avsak ani po 8mi hodinach nebyla sladka. Pouzila jsem klicky psenicne od country life (http://www.countrylife.cz/klicky-psenicne-200-g-country-life?send=commentForm) - 50g /0,5 kg ryze. Muzete mi prosim poradit, v cem by mohl byt problem? Dekuji velice. S pozdravem Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký den, Marie.
    Ráda poradím - máte špatný startér! :) Koupila jste si sušené klíčky, ale k výrobě amasaké je zapotřebí nejen klíčku (pouze část zrna), ale celého naklíčeného pšeničného zrnka! Klíček sám o sobě proces fermentace nespustí (natož pak ten sušený:)).

    Kupte si normální pšenici (zrna - v CL ji najdete v sekci "nezpracované obiloviny"), nakličte si ji v klidu doma podle výše uvedeného návodu a úspěch je zaručen. Možná vám to zabere o nějaký ten den víc, ale takové pravé domácí amasaké za to stojí!

    Hodně zdaru a dejte vědět, jak se vám zadařilo!

    OdpovědětVymazat
  5. můžu se zeptat,zda na přípravu mohu použít špaldu? nebo musí být pšenice ozimná? A nemáte nápad jak nahradit vločkovač/mlínek? ani jedno nevedu:-(
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Nikolo, se špaldou jsem to nezkoušela, takže v tomhle neporadím.. napoprvé bych asi přece jen vsadila na klasickou pšenici obecnou (či setou, ať už jarní nebo ozimou). Já koupila pšenici přímo "na klíčení" (napsáno na obalu, ale nevím, zda je v ČR něco takového k dostání). Zkusíte-li to se špaldou, jsem zvědavá na výsledek! :)
    No a jak nahradit vločkovač - prý dobře funguje i obyčejný mlýnek na mák. Nebo pak kamenem o kámen.. pravda, je to takové pravěké, ale koneckonců i tahle metoda se dodnes používá na výrobu kvalitnějších mouk (kamenný mlýn).

    OdpovědětVymazat
  7. Pro všechny, co chtějí vyrábět amasaké - už se dá i koupit naklíčená usušená pšenice v bio kvalitě (onen startér)!
    Koukněte tuhle:
    http://makrobiotika.aspone.cz/e-shop/Detail-Produktu.aspx?VyrobekID=242

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem se opět vrátila k výrobě amasaké a je to prostě nenáročná mňamka, po které se můžeme oba utlouct! Oproti původnímu receptu doporučuju nevařit rýži ve vodě v poměru 1:3 (zbytečně vodové), ale jen 1:2.
    Dvě lžíce startéru jsem použila i na téměř půl kila rýže, zesládlo to krásně (zabalené v utěrce a v ručníku, položené na 6 hodin na teplý radiátor).

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní19/9/12 23:05

    Chuť nemusí být jenom nasládlá, kdysi jsem ochutnala to hříšně drahé kupované, a to bylo sladké hodně. Když nechávám kvasit jáhlové těsto na knedlíky, tak někdy vyjde dost sladké, nechám-li ho v lednici několik dnů. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kdepak nasládlá, sladké je to jak trám! Ah, asi je začnu zase po pauzičce vyrábět, osvědčilo se mi s kokosem, mňam!
    To jáhlové těsto na knedlíky (a knedlíky vůbec) by mě zajímaly, smím prosit o recept?

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní11/1/13 23:03

    Mohu se zeptat, jak dlouho tak vydrží Startér v lednici? I týdny? Já kolik tě pšenice mám nechat naklicit... Díky předem za zprávu, chci prvně otestovat ;-))) zdraví Lea

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Leo! Dobrá volba. :) Z vlastní zkušenosti můžu říct, že navzdory doporučení mít to v ledničce jsem si párkrát nasušila naklíčenou pšenici (musí být úplně suchá) a uchovávala ji normálně v uzavřené skleničce ve špajzce (u mouk) a amasaké se mi povedlo i třeba po měsíci.. Takže v ledničce klidně i týdny, neboj.
    Ale být tebou, napřed bych zkusila s troškou, tak třeba odhadem na dvě tři dávky - menší množství totiž klíčí rovnoměrněji. Držím pěsti a dej vědět, jak se povedlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13/1/13 22:23

      Moc děkuji za odpověď. Tak jsem dala včera ráno klíčit a už lezou kořínky ;-) tak jsem zvědavá, kdy bude venku klíček a budeme moci sušit. Chci se ještě optat, jak dlouho pak hotové amasaké (už smíchané a zfermentované a prevarené s obilovinou) vydrží v lednici. Tedy pokud jej hned nespořádáme ;-))) ale to záleží asi na množství, jake vyrobime... Díky Lea

      Vymazat
    2. Řekla bych, že tam dlouho nevydrží, je totiž nebezpečně dobré! ;) Ne, teď vážně: Když to převaříš, tak to klidně dej do skleniček, zavíčkuj (normální šroubovací, třeba výživovky), postav dnem vzhůru a nech vychládnout. Ono to chytí ("jakoby se to zavaří") a pak s tím nemusíš ani do ledničky, prostě jako kompot. No anebo to do ledničkky pak zchládlé dej, pro jistotu, ale tam zcela zajisté i týdny...

      Vymazat
  13. Anonymní14/1/13 23:19

    Tak uz susime a počítám, že zítra bude suché a budu moci vyzkoušet dezertik :-))) myslím, že přes noc na radiatoru určitě proschne, zvlášť kdyz je venku takova zima a tudíž se dost topí ;-) Tak se pak ozvu, jak to dopadlo Lea

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní14/1/13 23:23

    Jó a jak dlouho se tedy suší, aby byla opravdu dobre proschla a mohla být i ve špajzu? To by měla noc a den stačit, nebo to nějak poznám na těch naklíčených zrnickach?? Vy jste susila jakou dobu? Díky předem Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To poznáš, nesmí být měkká když je jakoby stlačíš mezi dvěma nehty. Nebo zkus jedno podrtit, třeba dnem hrnku, když se rozpadne na prach, tak máš nasušíno! Podle toho, kolik topíte (jak píšeš) by noc a den měla stačit. Už fermentuješ?

      Vymazat
    2. Anonymní15/1/13 21:17

      Tak jsem je sesypala do sklínky a jednu várku ještě přidám ráno, tu dosusuju, i kdyz asi uz by taky nebylo extra třeba. Zítra bych pak chtěla par misticek zkusit, ryži či ryži s jahly vařím skoro každy den (na naše ranni kaše), takže jenom část odeberu a nechám krapet schladnout na amasaké a pak uz tralá s tím i se zrnky do peřin ;-)
      Zatím moc dik a dobrou Lea

      Vymazat
    3. Anonymní16/1/13 21:02

      Ráno jsem tedy do teple ryze s jahly primichala par lžic rozmixovaneho starteru a šup s tím do perin. Ale ani za 5 hod to nebylo nijak sladke, zato ridke uz dost. Tak jsem usoudila, že je tomu chladno, nebylo to uz moc teple. Dala jsem to dle tve rady výše tedy na skoro 2 hod ještě do trouby a krásne to tam došlo a zesladlo ;-) takže Mňamka a hned jsme si s malým mlsli :0) trosek zbyl, protože starší ani taťka neměli večer chuť, tak mám ještě na zítra v lednici ;-)
      Bezva tip a příště zkusím taky s něčím ještě doplnit, aby zas mělo jinou chuť ;-) Kolik tak přidat do tohoto množství třeba goji, nebo rozinek či mandlí? A kdy s nima do hrnce, před fermentaci, nebo spíš az po ní? Třeba před posledním prevarením...
      díky za receptik Lea

      Vymazat
    4. Tak to mám radost, že se zadařilo! Mně se osvědčilo kokosové - do teplého amasaké přisypat kokos, převařit a pak rozmixovat, je z toho takový slaďučký kokosový krém, co se po něm oblizovali i normální cukrojedlíci!

      Vymazat
  15. Anonymní15/6/13 23:08

    Dobry den, nedalo by sa to urobit v jogurtovaci? Dakujem, Mia

    OdpovědětVymazat
  16. Anonymní15/6/13 23:10

    Vlastne asi nie, kedze sa to ma prevarit...m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No možná na to udržení stálé teploty by se hodil, ale pravda, výsledné převaření budete muset stejně provést jinde... :)

      Vymazat
  17. Hezký večer, Mio, jogurtovač nemám, takže to nedokážu odhadnout. Ale vyzkoušíte-li to, budu moc ráda, když dáte vědět, jak to dopadlo. Hodně zdaru přeji!

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní27/3/14 22:02

    Dobrý den,
    a když nemám ani vločkovač ani žádný typ mlýnku?
    fungovalo by to i hodně najemno nakrájené?

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní30/3/15 23:36

    Dobrý den, mám dotaz: je amasaké bezlepkové? Vím, přidavá se tam pšenice, ale pokud vím, tim klíčením se škroby proměnují v bilkoviny, je to tak ?Ale nejsem si jistá, že ten lepek tam nezustane...Nejsem bezlepková, takže mám mezery v informacích, a
    často vařim pro bezlepkové kamarády...Děkuji za odpovedˇ!

    OdpovědětVymazat
  20. Já osobně bych pro bezlepkové kamarády raději zvolila jiný dezert, přece jen pšenice tam je, tečka. Tedy za mne ne, není bezlepkové.

    OdpovědětVymazat
  21. Anonymní22/8/15 17:21

    Škroby sa určite nemôžu meniť na bielkoviny. Menia sa na cukry. Preto je amasaké sladké.

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!