Kampa' to bude?

sobota 10. dubna 2010

Domácí ..mňam.. gomasio

Dosolovat na talíři je nejenže nezdvořilé vůči kuchaři (i když kam se solení hrabe na kečupování, známý to český nešvar; v Itálii zase trpí olejováním - polévají si olivovým olejem úplně vše, od salátu počínaje přes těstoviny a pizzu až k rybám a masu!), ale i nezdravé (tělo nedokáže sůl, řádně nevstřebanou do jídla v průběhu tepelné úpravy, efektivně zpracovat).
A proto vymysleli v Japonsku úžasný kondiment čili dochucovadlo (někdy ochucovadlo), a to GOMASIO.
Ehm, vymysleli ho nejen proto; gomasio se totiž hodí úplně do všeho a na vše, má i léčivý účinek na trávení, působí proti bolestem hlavy, snižuje kyselost krve (tohle mám ze stránky Potraviny jako léky:)) a navíc obsahuje spoustu vápníku, minerálů a dalších vitamínů.

Název je složeninou japonského Goma - sezam a Shio - sůl, vyrábí se z pražených neloupaných sezamových semínek (alternativou může být i černý sezam, případně len i jiná semena) a pražené mořské soli (pro lepší stravitelnost), které se společně utřou v třecí misce suribachi, což je takový větší tlouček se zdrsnělými stěnami.
Ale nemáte-li, nevadí, postačí normální hmoždíř nebo vločkovač. Sice prý se tím krouživým pohybem v suribachi nabíjí gomasio tou správnou energií, ale věřím, že dělá-li se s láskou i alternativním způsobem, na kvalitě neztrácí.
Asi 20% semínek by mělo zůstat vcelku.. snad se mi to povedlo. :)

Budete-li ho zkoušet, doporučuju vyrobit si domácí -
chuťově je mnohem lepší než to kupované, a to nezmiňuju ekonomický aspekt (no řekněte, na kolik vás přijde pytlík sezamu a pár lžiček soli?), originalitu původu (vidíte, co tam dáváte, takový WYSIWYG), trvanlivost (vy víte, kdy jste vyráběli a jak skladujete) a míru slanosti (Málo? Přidejte sůl! Moc? Přisypte sezam!).

Optimální poměr se prý pohybuje 1:18-22, tedy na jednu kávovou lžičku soli dvaadvacet kávových lžiček sezamu. Tolik jsem dala dnes já a přišlo mi to až hodně slané.
Ale to je jenom dobře, poněvadž jinak bych to všechno snědla jen tak nahusto.. miluju sezam, přesně tak totiž dopadlo moje poslední gomasio, nevydrželo ani dva dny!
Jo, uchovávat v ledničce, nedělat si ho příliš do zásoby a hlavně nepřehánět s konzumací! Což teda platí u všeho, že.. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!