Kampa' to bude?

středa 21. dubna 2010

Krevetí rizoto

Chystám se na zítřejší odjezd, a tak dnešní recept na rizoto s krevetama (včerejší vynikající oběd) se pokusím zestručnit, co jen to půjde.
(Všimli jste si, jak jsem v předešlé větě pěkně obsáhla minulost, přítomnost i budoucnost?:))


Tedy k ingrediencím:
  • code di mazzancolla (krevetí tělíčka, už bez hlav, mražené. 300g)
  • pořádná hrst petržele
  • bio cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • cuketka
  • rýže (300g; balila, pololoupaná kulatozrnná, vhodná do polévek, ale na doporučení nedat, byla eňoňuňo)
  • voda
  • nové koření - 2 kuličky
K postupu:
Uvařit rýži (dle návodu 18 minut, doporučuju 15 a vypnout, zakrýt a nechat absorbovat veškerou vodu).

Na pánvi (objevila jsem babiččinu, krásnou měděnou..nebo cínovou?..) zesklovatíme na trošce olivového oleje cibulku s novým kořením, decentně osolíme, přidáme rozmražené a horkou vodou spařené krevetky (ano, i s krustou), podlijeme horkou vodou, zakrzjeme a dusíme tak 10 min.

Semtam s nimi míchneme, přidáme najemno nakrájené kousky petržele (tu od stonků, tvrdší) nebo pro vůni i celé listy.
Ke konci přisypeme cuketku na půlkolečka a necháme ještě tak minutku dvě, přitom hlídáme, aby se nám nevyvařila voda. Lepší je mít dole trošku víc než míň. Poslouží totiž na ochucení rýže.

Podušeno? Přisypat ještě horkou rýži (měla by být lehce lepivá, přestože sypká) a většinu petrželky najemno.
 
Důkladně promíchat na mírném plameni a podávat horké! 
Dobrou chuť!


PS:
Horké krevetky mají tuhý krunýřek (nejedlý, u sloupávání a ocucávání si užijí ti, kdo rádi jí rukama - je to dovoleno i v restauraci! Kdepak příborem na ně!), jakmile zchládnou, tak trošku navlhne a nejde tak dobře loupat.

300g krevetek je bohatý oběd pro dva (uf, to jsme si napucli bříška), doporučuju tedy poloviční množství (nebo přizvat další 2 lidi na oběd).

2 komentáře:

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!