Kampa' to bude?

středa 19. května 2010

Má nová keramická pánev

Dnes je naprosto "aprílové počasí" (i když tad v Itálii se tomu našemu aprílovému říká březnové, jsou tu tak nějak měsíc napřed), během pouhých pěti hodin se dvakrát vystřídal hustý déšť, letní vedra s připalujícím sluncem, jedna bouřka s blesky i hromy, vichřice (vítr nám divže nezlomil pínie před domem), lehký deštík a zamračeno. Teda to jsou mi časy! :)
Ale aspoň to nemáme monotónní.

Vyrazila jsem na trhy pořídit nám pánev. Věděla jsem přesně, co chci, koneckonců už na ni nějaký ten pátek myslím. Navíc C. se nedávno vyděsil po důkladném prostudování všech možných negativních zdravotních efektů a rizik, které vyvolává poškrábaný teflon a když včera večel zřel naši starou pánev, prohlásil, že tohle teda ne! A ráno jsem četla, že čím víc dávám, tím víc dostávám, takže šupkydupky pro keramickou pánev...

Je to IPAC (od známé to italské firmy), odolná vůči teplotám až do 450°C, bez PTFE a PFOA (ty rakovinotvorné látky, co je produkuje teflon), je nepřilnavá, jen tak se nepoškrábe, se silikonovým ergonomickým držadlem ke snadnějšímu úchopu, umyvatelná v myčce (tuhle výhodu teda s dovolením nevyužiju ;))... a komplet (pánev se skleněnou pokličkou) mě stál 20 €.
Původně jsem myslela, že by měla být větší, ale nakonec průměr 24 cm není zas tak málo (a jíst se má spíš míň než víc, že;)) a jsem ráda, že jsem zvolila právě tuhle.

Na obrázku je zcela nová (umytá v teplé vodě a osušená plus na prodloužení trvanlivosti zahřátá s olejem vevnitř na 2 minuty, nechaná zchládnout a znovu umytá) a takhle pěkně naaranžovaná s lístky širokolisté šalvěje, co si pěstuju v truhlíku na balkóně. 
Prostě připravená k použití. Podusila jsem v ní maličké cuketky na půlkolečka s šalvějí a piniovými oříšky, přidala čerstvě uvařené celozrnné špaldové špagety, pěkně vše dohromady nechala prohřát, přikápla olivový olej a byl z toho výborný oběd.

A první dojmy? Super, super, super! Vaří se v ní úplně samo, umývá se taky úplně sama, prostě paráda! Jen si musím dát pozor a používat výhradně dřevěné nástroje a nic do ní nepokládat (takže vymyslet jí místečko, kam ji uložím.. hm, to bude trošku záludné, ale něco se najde;)). Jinak prý hrozí, že ta keramická vrstva popraská. Ale to je jen malování čerta na zeď.
Takže konečně addieu teflone! ;)

4 komentáře:

  1. Ta vypadá fakt parádně :o))), tak ať vám Pauli dlouho slouží !

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Vendy, mám z ní radost jako malé dítě z vytoužené nové hračky, úplně se tetelím a nevím, co na ní připravit dřív, chichi. Až se sama sobě musím smát!:)

    OdpovědětVymazat
  3. jeee ja bych chtela taky takovou:.-)) kdyz ja bych se o ni asi tak hezky nestarala jako ty...:-)))ja jsem spis uzivatel nez pecovatel:-))

    OdpovědětVymazat
  4. To se přece nevylučuje! :) V zájmu kuchaře uživatele je o ni pečovat co nejlépe, protože tak mu bude sloužit dlouho a dobře..

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!