Kampa' to bude?

úterý 11. května 2010

Co to je artyčok a jak na něj?

Tak se tu pořád vypisuju, až mi tady chybí nějaké foto, takže dnes z jiného soudku, a to z toho kulinářského!

Představuju vám pochoutku, na které posledních pár dní oba ulítáváme: 
ARTYČOKY neboli CARCIOFI [:karčófy:]
Jedná se o jarní zeleninu, o jejíž přítomnosti na zahradě vím už od loňska, ale z nějakého mně neznámého důvodu (výmluvy typu nevím, jak se to dělá a to je moc složitý..) jsem až doteď odmítala s nimi pracovat. Ale člověk se učí nové věci, a tak jsem se letos naučila, jak na artyčoka! ;) 
Rostlina vypadá následovně: 

Stonky listů artyčoku se nazývají cardi [:kardy] a taky jsou jedlé, jenže dřív než rostlina začne tvořit květy. Nejlíp při prořezávání někdy začátkem března. Musí se jim sloupnout vrchní tvrdá vlákna a stonky povařit. Výborné na játra, ostatně jako celý artyčok, ale na můj vkus jsou cardi poněkud příliš hořké. 
Pozor, rostlina při úpravě barví (ruce, oblečení i sebe sama) do hnědozelena! 

Nás ale dnes zajímají jen květy

Uřízneme těsně pod květem a následuje úprava - venkovní lístky oloupat (jsou tvrdé) až na měkčí žluťučké lístečky (špičku odříznout): 

  
Než připravíte celou dávku, artyčoky by vám ztmavly, takže doporučuju pokapat citrónem a namočit do vody. Já osobně je půlím až těsně před vařením: 

 
Do pánve dám vody odhadem tolik, aby byly artyčoky pěkně ponořené. Osolím (hrubá mořská sůl) a jakmile voda začne vřít, přidám artyčoky a buď citrónovou šťávu dva plátky bio citrónu:  

Vařím zakryté dokud se nevypaří veškerá voda (dobře, ke konci trošku odkrývám). Zabere to tak 20-30 minut. 
Na talíři buď můžete pokapat olivovým olejem nebo citrónovou šťávou nebo je sníst jen tak. 
Dobré chutnání! 

My jsme je měli několikrát jako předkrm (hladový fotograf nestihl zdokumentovat:)) a včera jsem jimi dekorovala naši monádovou večeři (kurkumová rýže basmati, čočka s umeoctem, artyčoky a řeřicha, co na fotce ještě chybí):  

 
Prý se dají jíst i za syrova - namáčené do pinzimonio (olivový olej se solí). To jsem nezkoušela, tak nemůžu referovat. 
Každopádně artyčoky jsou mňamka a vaše játra vám za ně poděkují! ;)

3 komentáře:

  1. Teda Pauli, ty si s těmi talíři umíš vyhrát - vypadá to báječně :o)) ! Díky za bezva článek, artyčoky jsem ještě nikdy nevařila ani nejedla, asi ze stejného důvodu jako ty...nevěděla jsem, co s nimi. Takže příležitostně vyzkouším.....

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní13/5/10 10:04

    Teda Pavli!
    Ta uprava do znaku Jin/Jang je proste uzasna!!!! Wow! Uz pet minut na to koukam a nemuzu se vynadivat! Ty jsi takova sikulkaaa!!! Opravdu krasa! Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, jsem hračička :) I když teď jak na to koukám, tak na levém talíři je mírná artyčoková asymetrie, uáááá! No co už.
    Úprava je překvapivě snadná.. asi jako vše, co nějak odkládám, vymlouvám se atd. proč to nemůžu dělat a ono to pak jde samo a lehce. Tak hrrrr na ně! :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!