Kampa' to bude?

čtvrtek 13. května 2010

CARROT CAKE čili "mrkváček"

A je to tady. Opět jsem se měla pustit do vážného psaní závěrečné práce a opět to dopadlo kulinářským experimentováním! ;)
Ale že to tentokráte stálo za to! Je to jeden z mých mistrovských kousků, ani jsem nemohla uvěřit, že se dá stvořit něco tak dobrého! Takže sladkomilci nalaďte chuťové buňky a jedém...

Mrkváček*Mr. Kváček*M. R. Kváček*Mrk Váček*Mrkva Czech..
Čeština je krásný jazyk! ;)

Inspirováno Hančiným Banana Cake (slibovala jsem si už hodnou chvíli zkusit tenhle receptík v mrkvové verzi; banány, jak známo, totiž nejím, jelikož nejsou z našeho podnebného pásu a pak té chemie, co v nich je...br!).

Přísady: 
100 g ječných vloček 
50 g ovesných vloček (oba druhy čerstvě navločkované)
100 g (odhadem) celozrnné mouky
450 g mrkve oloupané a nastrouhané nahrubo (použila jsem mixér či jak se tomu říká)
100 g opláchnutých bio rozinek
80 g opláchnutých slunečnicových semínek
70 g olivového oleje
trocha vody (na uvaření mrkve)
150 ml jablečného džusu
1/2 lžičky jedlé sody

Postup: 
V lehce osolené vodě povaříme (asitak 20 minut) všechnu nastrouhanou mrkev, do níž přilijeme i olej a později vhodíme uvařit i rozinky a semínka. Vody nedávejte moc, měla by to být taková mrkvová kaše (jak za syrova, tak i pak za uvařena.. koukněte na foto), nic se slívat nebude, všechno využijeme!

Po odstavení doporučuju nechat chvíli zchládnout, bude se vám s tím líp pracovat.
Přidáme vločky a zamícháme. Přisypeme mouku a opět promícháme. Mě se stalo, že těsto bylo najednou moc husté, a tak jsem na zředění přilila jablečný džus (zbytek v ledničce, aspoň jsem mu našla uplatnění;)) Výsledná hmota by měla být řídká tak akorát, lépe méně než více.. asi takhle:

K narozeninám jsem dostala krásnou malou (1,5 litru) zapékací mísu, a tak měla premiéru! Vymazaná olejem a vysypaná kukuřičnou strouhankou (mais tostato) čekala jen na poslední dva kroky, a to: vmíchání půl lžičky jedlé sody do těsta a vyplnění svého objemu tak do větších tří čtvrtin (to je mi odhad; pečením trošku nabude).
Následně šup s ní (nezakrývat) do vyhřáté trouby (stupeň 3 prvních 20 minut, pak pečeno převážně zespodu), kde si pobude 50 minut. ano, zdálo se mi to moc, ale je to správně, pečeme skoro hodinu.
Nevyklápíme, krájíme a servírujeme rovnou z mísy...

Dobré pošmáknutí přeju a bacha, je to nebezpečně dobré! :)

Já "mrkváčka" nechala zchládnout v troubě a první ochutnávka byla ještě za vlažného stavu (úúúú, výborný!). K snídani druhé kolo za studena (zchládlé uchováváno v zaklopené míse) a efekt naprosto stejný: úúúú, vynikající!

 
Jen se po něm zaprášilo. To vlastně ne, protože pěkně drží formu a je takový lehce navlhlý, ale nadýchaný..
.. prostě nepopsatelně výtečný!" :)

4 komentáře:

  1. Nepopsatelně výtečný :o)) teda Pauli ty umíš člověka nalákat. No vypadá to opravdu dobře, navíc venku prší a prší, takže se zdá že budu mít o víkendu dost času receptík vyzkoušet, už se moc těším...snad budu úspěšná stejně jako ty .-).

    OdpovědětVymazat
  2. Ne-li ještě úspěšnější! Držím pěsti a pak dej vědět, jak to dopadlo! :)
    Docela by se tam hodily i nasekané vlašské ořechy, ale ty mi C. nemůže jíst, takže jsem zůstala u slunečnice - přijatelné to varianty pro oba.

    OdpovědětVymazat
  3. Pauli, díky za recept, koláč je výborný. Měj krásné dny:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní17/5/10 23:14

    vypada vyborne...mam doma jeste par bananu takze tentokrat bude zase banana cake ale priste zkusim tvou verzi:-))) jen ten vlockovac mi nejak chyby:-(() Hanka

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!