Kampa' to bude?

pondělí 14. listopadu 2011

Připravujeme rybu - Jazyk obecný

A ještě jednou se podíváme do kuchyně - na to, jak jednoduše a neuvěřitelně chutně se dá připravit ryba, konkrétně SOGLIOLA COMUNE (italsky) čili JAZYK OBECNÝ (česky). 

V italském oddělení ryb Vám ji očistí, pokud byste to měli dělat doma sami, tak začněte od ocasu, kde naříznete kůži z vrchní i spodní strany a prudkým trhnutím ji stáhnete (či strhnete) směrem k hlavě. Stačilo, šupiny se nekonají.

Talířová metoda přípravy, kterou Vám tu chci popsat, se mi zalíbila právě kvůli své jednoduchosti - ze začátku jsem ani nevěřila, že to může fungovat! Ale funguje.

Očištěný jazyk (či dva, záleží na počtu strávníků) opláchněte studenou vodou, lehce potřete mořskou solí z obou stran a umístěte na plochý keramický talíř (normální talíř, ze kterého doma jíte). Doporučuju posypat najemno nasekanou petrželkou.


Talíř umístěte à la poklička na velký hrnec (průměr talíře), v němž Vám vře na 4-5 prstů vody.


Přikryjte druhým plochým talířem a nechte na mírném plameni napařit dle velikosti Soglioly 18-25 minut (já obvykle volím 20 minut).


Mezitím si nachystejte přílohu, nejlépe něco zeleného, spařený mangold či kedlubnové listy, případně brokolice... chutím se meze nekladou.


Jakmile uplyne čas (nikdy by se Vám nemělo stát, že vám voda v hrnci úplně vyvře, protože to se vám pak nenapaří ryba, ale připálí hrnec), vypněte plamen a za použití kvalitních kuchyňských chňapek odklopte vrchní talíř.


Zda je hotovo poznáte podle toho, že jde nožem maso ryby snadno oddělit od páteře aniž by k ní zůstávalo přichycené. No a máte večeři hotovou a rovnou i naservírovanou na talíři!


Středozemní zarputilci si ji ještě navrch solí a polévají extra panenským olivovým olejem, to ale můžeme vynechat, jelikož není zapotřebí, je chutná až až!

Jazyk je tady v Itálii oblíbenou rybou - má jemné bílé maso a je nenáročná na přípravu. Mají ji rádi také rodiče, a ti především, protože nehrozí, že se jim dítko zakucká kostí - kromě páteře a malých ploutevních paprsků po obvodu těla (které snadno odstraníte nožem) totiž žádné nemá!

Tak dobré chutnání, poštěstí-li se vám někdy na ni narazit!

Další způsob úpravy Soglioly čili Jazyka obecného je smažení - očištěnou a osolenou rybku obalíte v hladké mouce a naprudko smažíte 3-4 min. z každé strany. Tento způsob je ještě rychlejší než talířová metoda, zato kvůli smažení poněkud nezdravější. Doporučuji podávat s citrónem a zeleným salátem.

A jakmile budu mít čas, vyzkouším talířovou metodu i na jiné rybě - jsem zvědavá na výsledek. Budete-li rychlejší, dejte vědět, jak jste dopadli! Nebo spíš jen dopadly? ;) Kdoví...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!