Kampa' to bude?

úterý 8. prosince 2009

Kváskové mystérium I.

Kvásek ... co to slovo vůbec znamená? Pídíc se po receptech, jak si konečně vyrobit svůj vlastní, začala jsem pochybovat, zda je "kvásek" skutečným překladem slov "lievito naturale" a "pasta madre". U nás je, zdá se, kvásek spojen s žitnou moukou a zatím jsem nepřišla na jiný!
Návody na výrobu kváskového (=rozuměj žitného) chleba jsou jak na stránkách Přírodní výživy, tak na Kváskovém chlebu, ale zatím jsem nenarazila na jediné české stránky, kde by byla popsána výroba kvásku z jiné mouky...
Že by neexistoval?
Popátrám a o výsledcích poreferuji!

2 komentáře:

  1. Pavlíno, kvásek uděláš stejným způsobem i z pšeničné cz mouky. Jen je jemnější a nejde tak do kyselé chuti, takže se s výhodou používá do sladkých kynutých dobrot. Jinak máš bezva stránku! Čau ro.le

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj ro.le a díky, i za radu!
    Zatím se beznadějně snažím o jeho výrobu (jsem asi u devátého pokusu a nikdy jsem se ještě nedostala ke dni č. 4), připisuju to "podchlazení"-máme doma holt pořád zimu. Počkám na oteplení a znova zkusím :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!