Kampa' to bude?

pátek 2. července 2010

Madrid aneb posl. zastavka ve Spanelsku

Tak Madridem koncime nasi spanelskou expedici, zpetsne jeste shrnu, co se delo po Altee: Autobusem jsme odjeli do Benidormu (umele vytvorene primorske mesto pro shopping a turismus), kde jsem poprve ochutnala pravou Valencianskou paellu, no zel v te restauraci nijak obzvlast kulinarskym umenim nevladli, ryze byla nedovarena, ale jakozto kulturni zazitek se to snist dalo. :)

Na plazi v sest vecer peklo slunce naprosto neuveritelnym zpusobem, prijemnou oazou byla "plazova knihovna" - moc pekny napad, takovy stanek s knizkama a zidlickama, kam zajdete, kdyz uz jste prismahli a kulturne se tam triosku povznesete cetbou, ochladite se ve stinu a pak zase hura na plaz... Meli vse ve spanelstine, jednu knihu ve francouzstine a tri anglicke. A pozor, narazila jsem tam na Kunderovu Nesnesitelnou lehkost byti! (spanelsky;))

Nacez jsme se nocnim busem presunuli do Granady.

Ach, Granada. Nejkrasnejsi to misto z celeho cestovani. Spali jsme v hostelu a primo z okna jsem koukala na arabskou (pozdeji krestanskou) pevnost Alhambru. Hned jsem si vzpomnela na deskovku Alhambra, bylo by vtipne, meli-li by ji tam k zahrani, ale objevila jsem jen Osadniky. Kazdopadne hostel muzu jen doporucit, jmenuje se Rambutan guest house, za 15 EUR se vyspite bozsky, snidane i pouzivani kuchyne v cene, fajn lidi a ten vyhled (jak rano, tak pres den, o nocni Alhambre nemluve) je proste nezaplatitelny!!!

Stravili jsme v tomhle uzasnem mestecku (spousta "naplavek", jak by asi rekli Prazaci, poznali jsme Nemce, Polaky, Italy, Francouze, Brity, ... a dalsi narodnosti, co se v Granade usadili, protoze jim proste ucarovala. Nekteri tam rozjeli byznys, jini tam pracuji v turismu a dalsi jen tak ziji, umelecky, na okraji spolecnosti... Tohle je alternativni mesto, jak ma byt. Teda castecne. Samozrejme (jako ted uz vsechna mesta) ma i svou komercni cast (se vsemi superprostornymi butiky, kabelkarnami, obleckarnami, obuvnictvimi, luxusnimi restauracemi a kdovicim jeste) plnou turistu, honicich se za znackovymi odevy, boty, prislusenstvim ... Cloveka z toho brzo zacne bolet hlava.

Vydali jsme se i do narodniho parku Sierra Nevada, pekny zahul pro moje nozicky (jednak byly celou dobu bosky a jednak se hoooodne stoupalo, a slo se v podrepu nebo lezlo po ctyrech, takze operovane koleno to v zaveru streky odneslo lehkym opuchnutim a bolesti), ale vsechno to stalo stoprocentne za to, slibovane vodopady byly jen vedlejsi zazitek, nejvetsi dojem na me udelal prulez jeskyni, kde jsme museli ruckovat po madlech na skale, pac cesticka nad rekou mela slabych 20 cm, a nasledne udoli v centru Sierry Nevady, ze csech stran obklopeni cervenymi majestatnimi horami, vsude kolem ticho, jen jemne zurceni vody ... Nepopsatelny zazitek, pripada mi, ze to slovy jen snizuju a nedokazu dostatecne vyjadrit. Ale tak snad jsem vam to aspon trosku priblizila. Treba casem s fotkama jeste lip. :)
I Alhambru jsme videli, byli na mistech, kde sultan prijimal sve poradce, kde se ochlazoval v tech udesnych vedrech, co v Granade neustale panuji (40st. nebyla vyjimka!!!), kde mel harem (vedeli jste, ze v jednu chvili mel predposledni ze sultanu az 4000 zen?!?) a spoustu dalsiho.

A nyni jsme v Madridu, pripada mi to vse tady takove obri, rozlehle (jak by ne, kdyz ma 5 milionu obyvatel, ze), komercni.. Ale kona se tu Gay Pride a vubec LGTB festival (na tenhle typ udalosti mame paradoxne nejake stesti, i loni jsme neocekavane jednu potkali, v Mnichove) a jsme tu hoste kamaradky, co nas dnes vzala do Senatu (wow!!!), kde pracuje.. A necekane pul dne proprselo. Prekvapeni! :)

Tak mi zachovejte prizen a omlouvam se, ze pisu tak sporadicky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!