Kampa' to bude?

pátek 29. dubna 2011

Křenová pročišťovací kúra

Tak si s námi tady v Itálii slunce hraje na schovávanou, sotva vykoukne zpoza mraků a šups! Zase se do nich pěkně zachumlá. Jako by se mu dneska nechtělo vůbec vstávat. No a ani se mu nedivím, všichni si jednou za čas rádi pospíme o trošku déle, nebo ne? :)

Jinak jsem se opravdu nechala ofouknout a posledních několik dní mám "rýbu jak tráb", zalehlé uši, slzející oči a zlobivé mandle, všechno především na pravé straně hlavy. Kdoví proč, asi mám tu levou odolnější. Vymyslela jsem si účinné pročišťování nosních a čelních dutin - inhalací křenových silic. A je to síla, řeknu vám!

Naložila jsem si křen od babičky (čerstvý, najemno nastrouhaný) do bio citrónu (přiměřeně, přiměřeně) a naplnila s ním jednu velkou a pár menších zavíracích skleniček. A odležuje se mi v ledničce, té velké už bude přes měsíc a půl... No a krom toho, že ho sem tam použiju do nějakého jídla (posledně mrkvovo cereální omáčka s křenem či "křenový sladko-kyselo-pikantní dip" - smíchat trošku směsky se sladem a namáčet do toho třeba zeleninu) jsem ho začala vdechovat - trik tkví v tom nevdechnout ty křenové silice příliš hluboko (až do plic), poněvadž to pak nemůžete popadnout dech a není to hezký pocit. Nejhorší možná smrt musí být udušením.. nebo utopením - zkrátka když vám chybí vzduch, brrr!

Ale zpět k té kúře:

Odšroubovat víčko, nos do skleničky, nadechnout, zavřít hrtanovou příklopku vedoucí do plic, rychle nos ze skleničky (tu zašroubovat) a zadržet dech a nechat působit. Štípe to v čele, v týle, spustí se vám rýma, slzy... a na každého to asi bude působit trošku jinak. Chvilku pauza a znovu nádech... Opakovat během dne kolikrát je libo. Jak to má efekt?
1) Okamžitý - uvolnění nosu, není nic příjemnějšího než se moci při rýmě volně nadechnout nosem.
2) Dlouhodobý - pročištění dutin.
3) Zdravotní - kromě prvních dvou se mi zadařilo i přes výše popsané příznaky přicházející nemoci neonemocnět a to je co říct!

No, je to jen můj subjektivní recept, nic ověřeného ani nikde vyčteného, takže vás srdečně zvu k ozkoušení, ale jen na vlastní nebezpečí! :)
Za nikoho neručím a nikoho nechci mít na svědomí - každý nechť si uvědomí, že je za své činy (ať už inspirované kýmkoliv či čímkoliv) zodpovědný jen a jen on sám.

A po tomto poučném závěru si jdu ještě párkrát "vdýchnout" a zkontrolovat, jak se na zahrádce daří mým křenovým rostlinkám.. Zasadila jsem totiž české vršky a chytly se - už jim vyrazilo několik prvních lístků! Za pár let tu budu mít první italské křeniště! Nebo spíš křenovou plantáž? ;)
Tak jak tak, první to bude zaručeně, protože ve střední Itálii se mi křen (rafano) sehnat prostě nezadařilo.

Volnému nosu zdar.. Nazdar! ;)


1 komentář:

  1. Helenaka1/5/11 23:11

    Křen radili při nachlazení použít i v Receptáři prima nápadů. Odkaz na díl: http://prima.stream.cz/receptar-prima-napadu/395126-receptar-prima-napadu-29-11-09 - povídání začíná kolem patnácté minuty :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!