Kampa' to bude?

pondělí 11. března 2013

Jablečné knedlíčky

Dnes tě čeká zbrusu nový, čerstvě ozkoušený dezert!
Původní verze receptu se ke mně dostala skrze jednu nejmenovanou sociální síť a v záchvatu mlsné (neboli "sladkého zubu" sweet tooth, jak jí anglicky mluvící říkají) jsem si jej upravila k obrazu svému a v této podobě ho teď tady předkládám i tobě:

Jablečné knedlíčky  



Suroviny:

na knedlíčky: 
  • čerstvá jablka – 2
  • pšeničnou krupici v bio kvalitě – q.b. (tedy quanto basta čili dle potřeby, uvidíš na místě)
  • sezamových semínek – pár 
na polevu:
  • tahini (sezamová pasta)
  • ječný či rýžový slad
  • voda, mořská sůl
Postup:

Jablka zbav jádřinců a nastrouhej nahrubo do větší misky. Chceš-li je mít jemnější, můžeš je předem i oloupat.
Přihoď pár sezamových semínek a následně přisypávej krupici a postupně hmotu zpracovávej až vznikne těsto, ze které se dají tvarovat kuličky aniž by se ti lepily na ruce. Ze dvou jablek mi vyšlo 20 knedlíčků velikosti větší kokosové kuličky.

Nyní si připrav do hrnce či kastrolu vodu (alespoň litr), přiveď ji k varu a decentně ji osol. Knedlíčky do ní vhoď či polož (zvol adekvátní nádobu, já vařila nadvakrát) a za stálého varu počkej až samy vyplavou na hladinu. V případě, že se ti přilepí ke dnu, lehce s nimi po dvou minutkách lžící pohni.

Polevu si přichystáš tak, že v mističce rozmícháš jednu lžící tahini s jednou lžící sladu. K dosažení tekuté konzistence (obojí je poněkud tužší) použij vodu, ve které ti na plotně vrkotají knedlíčky (odhadem také lžíce).

Fáze přípravy - vařím, přichystáno k vaření, poleva

Hotové knedlíčky (doporučuju pokusně jeden rozkrojit, vevnitř musí být těsto suché, uvařené) vylov a nechej okapat. Rozděl do mističek, oslaď polevou a servíruj ještě teplé!


Dobré chutnání! 

PS: Jen dodatečný poznatek: jsou hodně syté, 10 knedlíčků na osobu je spíše večeře nasladko než jen malý dezertík. Záleží na tom, jak velký jedlík ty a tvoje rodina jste. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!