Kampa' to bude?

neděle 3. února 2013

Vytrvalost

Nic není neměnné.
Aneb hledám přesný citát od Hérakleita, ale strejda Google mi vyplivne něco úplně jiného a-překvapivě-naprosto padnoucího! Něco, co mě chytlo, a nemohu tedy než převzít pár slov z Knihy proměn I-ťing, konkrétně z okomentovaného 28. hexahramu Ta kuo (vytrvalost): 

Nic není neměnné, nic není pevně dané. Všechno se mění, přichází a odchází. Tento hexagram nás nabádá, abychom nevěřili ničemu, co je na první pohled pevné a stabilní. Je lepší připravit se včas na změny, které nemusí probíhat jen kolem vás, ale i ve vás samých. 
Hlavní trám domu je zde symbolických vyjádřením středu bytí člověka, jeho pravé podstaty. Ve starobylé Číně se stavěly domy jen s jedním patrem, takže pokud se narušil hlavní trám, zřítila se celá stavba. Tak je tomu i s lidským životem. Jestliže člověk naruší svou vnitřní podstatu, přivolává na sebe celkové zhroucení. Jakmile tedy cítí, že se hlavní trám mírně porušil, je lepší vystavět dům nový a nesnažit se o marné opravy. Tento hexagram nás ale zároveň upozorňuje, že nemůžeme čekat jistoty a bezpečí ve světě močálů, nad nimiž vane vítr. Je lepší se s tím smířit a s radostí přijímat i ty menší chvíle štěstí.
Každá zkušenost je přínosná, protože vede k hlubšímu zamyšlení a otevírá cesty k vnitřnímu vhledu. Právě vypjatější situace mají svou cenu v tom, že člověka probudí z jisté letargie a ukážou mu, že je tu možnost změny. 

Ti, kteří považují sami sebe za střed světa a myslí si, že jsou nejsilnější, jsou na velkém omylu. Ve skutečnosti jsou velmi slabí a hlavní trám jejich domu nemůže vydržet.

Podstata i zaměření vašeho konání jsou v pořádku. Nesnažte se to měnit.
Zvýraznila jsem několik pro mne nejsilnějších vět, ale třeba si tam najdeš i ty to své. Chceš-li vědět více o Knize proměn nebo se snad dokonce poradit pomocí I-ťingu, pak přikládám zdroj, ze kterého jsem čerpala: httpdvojtečka lomeno lomenousvittečkamysteriatečkaczlomenoitinglomenoitingtečkahtml

2 komentáře:

  1. Velmi moudrá slova. Snažím se využít letmé záblesky štěstí tak, jak je to jen možné. Jsou to drobné drahokamy rozeseté jako perličky v hoře hlušiny a jen na nás je, jestli budeme mít chuť a trpělivost je hledat. Jsem ale přesvědčený, že to stojí za to! :-) Díky za pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, naplno souhlasím a co dodat? Snad jen přání: "kéž se náš pohár oné chuti a trpělivosti do hledání nikdy nevyprázdní!" :)

      Vymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!