Kampa' to bude?

pondělí 7. března 2011

Kaštanové dobroty na tři sladké způsoby

Trojjediné kaštany - na počátku všeho bylo těsto.
Vezmeme to dneska trošku netradičně, co vy na to? ;) Dobře, dobře, tak klasika:

Ingredience:
  • 1,5 hrnku kaštanové mouky (přesněji mouky z jedlých kaštanů)
  • 1,5 hrnku směsi tří jiných mouk (žitná, celozrnná kamutová a polohrubá pšeničná - pocitová kombinace, příště zkusím jinou)
  • 2 ČL rýžového sirupu
  • 0,5 hrnku rýžového mléka
  • šťáva z půlky BIO citrónu
  • citronová (příp. i pomerančová, ale klidně vynechejte) kůra (bio citrusy!!)
  • 1/3 hrnku oleje (mám ze semen)
Postup: 
Do suché části vlít mokrou a míchat a zpracovávat.. doporučuju dřevěnou vařečku, na prsty se to příliš lepí. Ve výsledku by mělo být dostatečně tuhé (viz obrázek).

Těsto
Důležitá fáze - nechat odležet v ledničce.
Jak dlouho? Tak akorát na odpolední procházku. :)

A teď si říkáte: "A co s tím? A co dál?"
Já ozkoušela tři metody (proto to trojjedinost), takže je na vás vybrat si tu, která se vám bude nejvíc líbit.

1) Fritelle 
(něco jako "smaženky")
Tradiční to sladké v karnevalovém období (konec února, začátek března).
Nejčastěji se dělají rýžové, ale mohou být i plněné krémem, jablečné, pšeničné (něco jako koblížky, ale menší a bez náplně) a různé jiné, třeba kaštanové.
Originální receptura je jiná (cukr, mléko, vejce, ...), ale jelikož jsme na té správné (makrobiotické či přinejmenším zdravé) cestě, trošku jsem je přizpůsobila. :)

Čajovou lžičkou namočenou ve vodě nabíráme menší kousky těsta a fritujeme (tempura se tomu říká?:)) ve vysokém nerez hrnku do půli naplněném olejem (jakýkoliv jiný než olivový).
Vhazujeme postupně a počkáme až zhnědnou a vyplavou - poté lovíme (dřevěné jídelní hůlky jsou k tomu jako stvořené) a necháme odkapat na ubrousku. Tady by přišly pocukrovat moučkovým cukrem, ale ujišťuju vás, že není potřeba - kaštany (a slad) tu sladkost zvládnou vytvořit levou zadní!

Fritelle
Chuťově zajímavé, doporučuju jíst fritelle zatepla, nejlépe s obilnou kávou (či caffé latté.. mléko třeba rýžové, ovesné, jáhlové či špaldové), případně s kukichou.

Ale Pavlíně jakoby tam pořád něco chybělo... znáte to, ten pocit, že jako jóóóó, ale ještě to není úplně ono. Možná je to jen "býčí gurmánismus", jak tomu říkám já. Nebo zmlsaný jazýček. ;)


Verze druhá, jablkem plněná:  
Mokrou čajovou lžičkou nabíráme o trošku víc, vlhkým prstem uděláme důlek a vložíme pár kousíčků nakrájeného jablka. Zabalíme a fritujeme.
Pozor! Mají tendenci se přilepovat ke dnu a tudíž nevyplavávat!
Doporučuji chviličku nechat a poté (jakmile zvenku vytvoří krustu) ode dna hůlkou odlepit. Smažíme do zlatovo-hněda.
Mňam! Nespálit si jazyk o jablíčko! ;)

Plněné kaštanové fritelle

2) Kaštanové šátečky
Inspirovala mě jedna delikateska, co jsem si koupila ve zdravé výživě - fagottino alla mela ("jablečný uzlíček"). Byl z kaštanové mouky a nekonečně výborný. Tak jsem se mu pokusila (nemajíc recept) přiblížit:

Vlhkými prsty z těsta vytvarujeme obdélníkové či čtvercové placičky, do kterých vložíme pár kousků jablka a rohy spojíme.
Pečeme na pečicím papíru ve vyhřáté troubě dokud nezačnou kraje hnědnout. (Kolem 10-15 minut). Necháme vychládnout a dobrou chuť!

Kaštanovo-jablečné šátečky
Tuhle variantu považuji za nejpovedenější ze všech tří - kupodivu chutnala i neMB strávníkovi (no tiramisu to prý nebylo, ale dobrovolně snědl čtyři!!).


3) Kaštanové sušenky
A ze zbylého těsta jsem vykouzlila rychlou svačinku - opět vlkhýma rukama tvarujeme stejně vysoké placičky různých tvarů (kolečka, proužky, obdélníčky či jiné, fantazii se meze nekladou), poklademe je na pečicí papír, posypeme semínky (jak kdo rád, já slunečnice, sezam a černý sezam) a pečeme dokud okraje nezačnou hnědnout.

Kaštanosušenky sezam-slunečnicová semínka

Necháme vychladnout a konzumujeme klidně i druhý den (jestli později nevím, mně déle nevydržely).

Kaštanokřupinky sbílým a černým sezamem
Čím tenčí, tím křupavější (ne, nejsou tvrdé) a naopak - čím vyšší vrstva, tím měkčí konzistence. Doporučuju s nějakým tím horkým nápojem - pečené totiž vysušuje, tak abychom to trošku vyvážili. 

Tak co, který recept zkusíte? :)

2 komentáře:

  1. Anonymní8/3/11 18:02

    Vypadá to skvěle, jenže hubnu, takže si jdu dát zas jen dýni s cizrnou, rýži s pohankou, napařenou zeleninu a jako zákusek pickles. Gratuluji k činorodosti a originálním receptům!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za gratulace. ;)
    Každopádně na těchdle minisladkostech toho ke ztloustnutí moc není, kaštanová mouka je sama o sobě sladká a dvě čajové lžičky sladu vynech...
    Ovšem inspirovalas mě k dalšímu receptíku - složením tak akorát i k hubnutí! ;)
    Vystavím co nevidět, tak pak můžeš zkusit.

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!