Kampa' to bude?

pondělí 28. února 2011

Itálie monetizovaná

Tady v Itálii se dá zpeněžit úplně vše. Až mi nad tím můj český rozum někdy zůstává stát. Tak například pár dní zpět jsem narazila na oficiální webové stránky, kde se hned na první straně skvěl následující nápis: 
Sběr hub a lanýžů, lov a rybolov.
Aby to bylo zvěčněno, můžete s podívat na originál:
O co jde? Vezměme to od konce:

Ano, i v Čechách máme rybářský lístek. To je bez debat.

O lov / hon a podobné štvanice jsem se nikdy moc nezajímala, ale předpokládám, že tam taky něco takového bude, přeci jen si nemůžete jen tak vyrazit s puškou do les, že. 
Tady jsou hony (caccia) prestižní akcí - sice už se netěší takovému věhlasu, jako dřív, ale pořád se ještě jedná o významnou MUŽSKOU sociální událost. 
Loví se tu hlavně divočáci (cinghiale). Z dalších perliček, co mi utkvěly v mysli, je, že tu skoro vymýtili populaci drozdů (jak je náruživě stříleli). Takže na drozdy se teď už "lovec" nesmí ani podívat (no ono jich taky k vidění moc není).

Lanýže. Tartufi.
Dokud jsem je neochutnala, nevěděla jsem, o jakou delikatesu přicházím! 
Ke sběru lanýžů se používá speciálně vycvičených psů, co jejich podzemní výskyt vyčenichají. Existuje spousta druhů lanýžů, každý se sbírá v jiném období a v kuchyni se s nimi dá přímo čarovat. Jo, a taky je to drahý špás, ostatně jako vše, čeho je na světě pomálu. Povolení k hledání lanýžů se platí (už tady zvedám obočí), takže si kupte něco jako "lanýžo-hledačský lístek" (napřed raději pořiďte psa) a můžete zkusit štěstí!

Houby. Funghi.
Jako dítě si pamatuju na nekonečné toulání lesem s očima zapíchnutýma v zemi ve snaze objevit aspoň jeden maličký hnědý klobouček. A té radosti, když se - tuhle zpoza pařezu, jindy zpod jehličí - na mě pousmál, odhalujíc i kousek své nažloutlé nožičky... 
Tak na tohle všechno ve střední Itálii zapomeňte. 
Les jako takový tu nemají (pokud nemáte na mysli hektar půdy osázený v pravidelných rozestupech stromy, určenými k těžbě dřeva).
A když se vám náhodou podaří nějaký objevit, tak je v soukromém vlastnictví s obrovskou cedulí vstup zakázán.
A kdyby přece jen jste nějakou náhodou na les, co vypadá jako les a zároveň nikomu nepatří, narazili, ještě nemáte vyhráno! I na sběr hub je potřeba povolení!!!
(Což teda mně osobně připadá jsako absurdita největší, ale budiž.)

Tak jsem zvědavá, jestli nám tu za deset let zpoplatní i dýchání čerstvého vzduchu, fotografování krajiny či pěší procházky... 

A propos když už o tom mluvíme, víte, že vás zde mohou pokutovat za to, že se se známým zastavíte na chodníku na kus řeči? No jo, je to tak. Zdá se vám to divné? Říkáte si proč? 
Protože "okupujete veřejné prostranství"! 

Eh, někdy si připadám jak z jiné planety, fakt! :)

3 komentáře:

  1. Anonymní28/2/11 15:12

    A nechybí ti les? Jsem přesvědčená že mně by procházky v lese a dýchání lesního vzduchu brzy scházelo...(sbírání hub ale ne ;))
    L.K.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud to není dostatečně jasný, tak chybí. Stejně tak jako louky, rybníky, pěšiny a polňačky...
    Ale zase tu mají moře, kopce, olivovníky a hodně slunce. Jó nemůže mít člověk všecko najednou! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen pár doplňujících informací, kdyby to někoho zajímalo.. jednodenní povolení ke sběru hub stojí 4€, půlroční €13 a tříleté 62€.
    Rybářský lístek 35€ na rok. Ostatní se mi nepodařilo dohledat. :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!