Kampa' to bude?

sobota 29. ledna 2011

Sladko-kyselá adzuki směska

Tak a než to zapomenu, tak rychle zapsat recept na výbornou zelenino-luštěninovou přílohu k rýži. Vlastně to původně měla být polévka, ale ono se to tak někdy uděje. Žel se taky tak někdy uděje, že se mi takhle improvizačně podaří stvořit něco, co nezapíšu a pak už nikdá nezopakuju. :(
Tak abych tomu předešla, tak sem s tím sladko-kyselým potěšením:

Ingredience:
☞   uvařené červené fazolky Azuki (nebo Adzuki) s řasou Kombu
☞   kysané zelí
   zelenina (mrkev, celer bulvový i řapíkatý, červená cibule)
☞   olej
☞   sůl mořská
☞   troška rýžové mouky
☞   voda filtrovaná

Postup:
Na trošce olej zpěníme cibuli nakrájenou na menší kousky, osolíme a necháme zesklovatět.
Poté přidáme mrkev a bulvový celer na menší kousky (fantazii se meze nekladou), orestujeme, zaprášíme rýžovou moukou a ještě chvíli mícháme.
Pak směsku (vlastně takovou "vylepšenou jíšku") dolijeme studenou vodou (do polévkového či žádaného množství, rýž. mouka hodně nacucne!), přihodíme řapíkatý celer (na kousky) a uvařené azuki. Vše důkladně promícháme a necháme povařit, aspoň 10 minut (záleží, zda máte raději zeleninu dokřupava nebo naměkko).
Po vypnutí plamene vmícháme kysané zelí (již nevaříme). A je připraveno k prostření!

Náš MB oběd - prostřeno!
Jak říkám, mně se z původně zamýšlené polévky vyklubalo nečekané hlavní jídlo, a tak jsem zase po dlouhé době vytvořila celý krásný MB talíř.  
Obilovina = celozrnná rýže + kroupy, vše den předem namočené i s řasou Kombu (= ozdoba), vařené v tlakovém hrnci 25 minut; sladko-kyselá adzuki směska, čerstvá petrželka, spařené plátky brokolicového stonku.
Sladkost je zastoupena mrkví a fazolkami, kyselost zelím...
A pochváleno to bylo i od nemakrobiotika, jen pro úplnost. :)
(Ehm, což je taky důvod, proč to sem dávám, že, jinak by to ztrácelo na významu. :))

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!