Kampa' to bude?

čtvrtek 2. prosince 2010

Sněhové dobrodrůžo

Tééééda,
já sice vím, že spousta lidí nadává na sníh, mráz, zimu, vítr, ...
Ale já si to užívám, úplně naplno, to je taková nádhera! Ještěže nejsme v Itálii, Toskánsko zůstalo sněhu naprosto ušetřeno, tam pořád prší. Jej, a tady je to ta pravá, opravdovská zima, dnes i se sluncem.. Úúúú, ani se slovy nedá vyjádřit, jak dětinskou mám radost. :)

Ale nyní "vážně":
Po víkendu jsem nabyla dojmu, že už jsem naprosto zdráva a pondělní odpolední (cílené a nevyhnutelné) bloumání zasněženou Prahou (ano, dvakrát jsem se ztratila, jde to se mnou z kopce!) proti sněhu a větru ve vypůjčené bundě mě vyvedlo z omylu.
I obnovila jsem dávky probiotik a pod vlivem dobře míněných rad, podpořených internetem, jsem se rozhodla vyměnit horké solné obklady na ještě nedoléčené mandle za Priessnitzův obklad (pro ty, kdo neznají: studený hadřík na krk, zakrýt igelitem a zamotat šálou. Proběhnou tři fáze: prudké ochlazení, následné zahřátí a poté přehřátí).
Do půl dne se objevilo píchání v uších, mandle mi natekly a začaly se na nich objevovat bílé miniflíčky a do toho horečka... no, docela neúspěšný experiment se zdravím.
Můj italský ochránce si ještě teď nevěřícně ťuká na čelo. Takže honem rychle zase k solnému obkladu, kloktání a teplému čaji.

Přesunuli jsme se k Brnu - ehm, spotánní rozhodnutí jsou ta nejlepší.. a přinášejí dobrodružství! :) Taková téměř pětihodinová jízda autobusem po namrzlých a zasněžených cestách (kdepak jen dálnice, došlo i na polňačky!:), následný sprint na vlak (zpoždění POUHÝCH 25 minut!) a nejistota, zda pojede či nepojede poulička... A nic z toho se nedalo ovlivnit, dalo se to prostě vzít tak, jak to bylo. Paráda. (A zvládli jsme to!)

Vymyslela jsem nádherný fígl, jak se udržet v teple - moje krásná zelená pletená bunda sice zahřeje, ale profoukne a má druhá nepromokavá vítr nepustí, ale zase nezahřeje.. takže teď nosím fikaně druhou pod první (tedy dvě zaráz) a je to dokonalost sama! Aneb jak neplýtvat (nákupem nové bundy), když mi bohatě stačí to, co mám. :)

Přikládám fotku z přesunu po Evropě.


A jen co budu super fit, hurá na sněhového anděla!

A dvě praktické rady ze života aneb Tipy a triky jak ze šlamastyky (nebo spíš jak se do ní nedostat:)).
1)
Čaj z lotosového kořene opravdu usnadňuje odhleňování.
Z vlastní zkušenosti ale velmi nedoporučuji pít ho jako jedinou denní tekutinu. Den poté totiž budete dokonale vnitřně vysušení - Sahara v útrobách jako vyšitá! Takovou žízeň nepamatuju! A uzdravování chce čas, takže rovnice "čím víc lotosového čaje vypiju, tím zdravější budu" neplatí! :)

2)
Kdyby vám někdy bylo, tak jako mně, líto vyhodit dužninu z odšťavněné mrkve (ano, kamarádka měla doma odšťavňovač a já druhé vánoce:)), tak nezapomeňte na holý fakt, že je opravdu odšťavněná. Tzn. bez vody! A tedy že bude sát jako houba.

Savé mrkvoto
Aby se vám nestalo, tak jako mně, že jí sníte dvě misky k obědu (v domnění, že úprava à la rizoto z ní dělá zeleninové rizoto) a druhý den se budete kroutit, slibovat hory doly a modlit se za to, aby ta zácpa a úděsné křeče v břiše neznamenaly vaši poslední hodinku.
Tolik Wakame nahusto jsem ještě nikdy nesnědla. Ale propagovaný "projímavý účinek" to teda nemělo. Uf. Naštěstí jsem ještě tu, ale odšťavňovač si teda nepořídím. Je v nemilosti! :)

Toliko krátké poznatky ze života.
Sněhu a mrazu (-7°C, juhů) zdar, hehehe! :)

4 komentáře:

  1. Anonymní2/12/10 16:22

    A jakže se dělá ten solný obklad?
    L.K.

    OdpovědětVymazat
  2. Povaříš vodu s MOŘSKOU solí (slané asi jako mořská voda či o trošku víc), necháš zchládnout tak, aby byla horká, ale bylas schopná do ní namočit žíňku nebo kapesník. Ten vyždímáš a ještě horký plácneš zepředu na krk (tak jako pod bradu, hlavně aby dosáhl nahoru na mandle) a buď ho tam držíš nebo ho tam přivážeš šátkem na cca 20 minut nebo zkrátka než zchládne. A opakovat jak dlouho ti bude příjemné.
    Funguje! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní6/12/10 10:24

    Dik za navod, az bude potreba, vyzkousim.Zatim jsem pila o vikendu lotosovy caj.Vysledek je,ze ryma zustala pouze v pocatecnim stadiu, ale uz teti den mne boli hlava!Mas s tim zkusenost, myslis ze to muze souviset?

    L.K.

    OdpovědětVymazat
  4. Hlavně pij i jiné věci než jen lotosový čaj! Ten si dej třeba 3x, 4x denně, ne víc!
    Kup si čerstvý zázvor a šťávu z něj si dej do čaje (nebo horké vody), s pár kapkama citrónu. Kloktej, bolí-li tě v krku (šavěj nebo propolis + TTO).
    Hlavně choď brzo spát, nejez nic studeného a hodně pij (kukicha je výborná, alkalizuje vnitřní prostředí). A kyselé zelí jez, je plné vitamínu C! :)
    Na rýmu jsem inhalovala tea tree oil-docela dobrý efekt.

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!