Kampa' to bude?

úterý 21. září 2010

Zpět k jídlu.. & zmrzlina "fíkrýž"

t

Dlouho jsem nenapsala žádný recept, asi to bude tím, že se teď snažím kreativitu upínat jinam než do kuchyně.
Takže žádné invence nebo novinky, denně si vařím snídani, což je rychlovka, k obědu máme většinou nějakou těstovinovou kreaci se zeleninou à la například následující obrázky:

Rýž./kukuř.těstoviny s cuketou a mrkví s olivovým tofu na párátku
Hokkaidò s kopřivovými těstovinami
A k večeři vařím nějaké, pokud možno plné MB jídlo. I když úplně upřímně řečeno - poslední dobou vyhrává rýže nad ostatními obilovinami, je tak nějak "nejrychlejší"... :)

Jo, k té fíkrýž zmrzlině, je to taková "efektivní recyklace v kuchyni".. zní to hrozně, ale v reálu by se to dalo říct i tak, že "co nemá uplatnění v jední formě, najde využití v jiné".. Že by nová transformační teorie? ;) Plácám.

Tak na počátku byly fíky. A bylo jich moc.
I jala jsem se upéct rýžový nákyp (vrstva rýže vařené s kombu - vrstva fíků s vločkami pro nasátí vlhkosti - rýže - fíky - atd.). Zcela nemakrobioticky tam byla pouze špetka skořice a troška vanilky (ehm, nemluvě o fících a nevhodné kombinaci ovoce-obilovina:)).
Byl sladký, byl dobrý a bylo ho hodně, takže zbylo mimo plné zapékací misky i na plech:


No, jenomže poté, co jsme snědli celou tu mísu nákypu (nadvakrát), jsme ho tak nějak už nemohli ani vidět.
A tak mě osvítilo a všechno jsem to nacpala do mixéru a za vydatného přilití rýžového mléka z toho za chvíli byla zmrzlina jak vyšitá. Teda zatím krém, ale jakej! Úúúúú...
Jenom jsem si říkala: "Tak a teď to zmrzne a bude to jak šutr, samá voda!".
I přimíchala jsem tam trošku kukuřičného oleje v naději, že to pomůže ke krémové konzistenci i ve zmrzlém stavu.
Ehm, bláhové naději.


Mám toho tu tři kádinky, konzistenčně mi to nápadně připomíná Táboráček (za mého dětství to bývala zmrzlá jahodová dřeň v kelímku, jestli to ještě existuje nevím), ale chuťově je to vynikající!
Jen jak já teď nesmím ty fíky a skořici, tak teda nevím, kdo to bude jíst...
Asi to vnutím nějaké návštěvě. (Návštěvy těšte se a třeste se! ;)))

2 komentáře:

  1. No tak vaření teda není zrovna moje silná stránka a biostrava už vůbec ne. Jinak teda obdivuju co všechno dokážeš vyrobit a hlavně z čeho všeho. Bohužel mě třeba výrazy jako miso, polenta, kamut nebo kukicha neříkají absolutně nic. No jo, my chlapi.. Mě by třeba zajímalo co na takovou stravu říká C. Zdlábne to s chutí?
    Možná ještě tak tu zmrzlinu bych ochutnal, i když, nedokážu si představit zmrzlinu z rýže. Ale co, když se z ní dá udělat víno...

    OdpovědětVymazat
  2. No znám i chlapy, co vaří; dokonce si troufám říct, že co makrobiotik, to kuchař.
    I když vaření jako takové je spíš ženská záležitost, máme na to intuici.. Což dokazuje historie - donedávna (100 let zpět?) neexistoval muž v kuchyni.
    Záleží na tom, side, zda chceš aby ti ty výrazy něco říkaly (potom ráda jasně-stručně-výstižně zasvětím;)) nebo jen konstatuješ.. ?
    Miso (fermentovaná slaná ječná -či jiná obilná- pasta) si C. pamatuje až moc dobře od té doby, kdy si to v domnění, že se jedná o marmeládu, namazal zhusta na chleba.. Není holt nad vlastní prožitek!:)
    Jinak ano, podporuje mě v mém "kuchyňském kouzlení" a co uvařím, to sní s chutí a rád. Až na pár výjimek, o kterých ale většinou vím a nenutím.
    Z rýže se dá udělat i spousta dalších jedlých věcí - mléko, papír, ocet, olej, nudle, ono už zmiňované miso, ... :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!