Kampa' to bude?

neděle 26. září 2010

Amalgámové plomby ano či ne?

Toť otázka. Tak na úvod snad jen řeknu, že asi před rokem jsem na téma škodlivost amalgámu nějakou zmínku slyšela (pusu mi zdobí osm amalgámových "krasavic"), ale nevěnovala jsem tomu větší pozornost.

Naštěstí od těch dob, co jsem na makrobiotice, jsem u zubaře vždycky prošla na jedničku, žádné kazy. Uf.
No ale teď mě nějak začala zlobit pětko-šestková dvojice, obojí z větší části už plombová než zubová. Ne, že by mě vyloženě ty zuby bolely, ale dásně kolem se mi co chvíli zanítily a byly tak nějak jakoby "poleptané kyselinou" či co a nepříjemné na dotek.
I vzpomněla jsem si na video o kouřícím zubu (důkaz rtuťových výparů z amalgámových plomb při zvýšení teploty / namočení do vody či dokonce mechanické stimulaci) a začalo mi to pořádně vrtat v hlavě.

Trošku jsem se informovala a z přečtených zdrojů bych doporučila:

Na téma amalgám jsme taky narazili s naším naturopatem - doporučil mi zajít si za zkušeným zubařem a nechat si amalgámové plomby odstranit. Ale pozor! Ne jen tak nějak obyčejně! 

Vzhledem k tomu, že vrtáním se výpary rtuti uvolňují několikanásobně více než při "klidové poloze" (žvýkáním a obecně "nicneděláním"), je zapotřebí pacienta i zubaře před nimi dostatečně ochránit. A jak se toho dosáhne?
Speciální kaučukovou zábranou, v Itálii nazývanou diga, kterou se izoluje celá ústní dutina pacienta krom inkriminovaných zubů. Navíc je místnost po celou dobu odvětrávána a kolem vrtaného zubu se pravidelně odsává vzduch..  A zubaři jsou ve speciálních oblecích a mají masky; pacient je celý zakryt ručníkem a do nosu mu proudí kyslík z trubičky, aby nemusel dýchat pusou.. Žel je to jenom v italštině, ale krásně je celý proces vidět na videu z BioClinic.

No, domluvili jsme si schůzku se zubařem, který to takhle praktikuje, a v pátek vyrazili.
Doktor byl moc sympatický chlapík, (poprvé v životě jsem měla v puse kameru, bylo to lepší než ultrazvuk - barevné! :)) dozvěděli se, že riziko je teda hlavně na zubařově straně, ale každopádně amalgámové plomby by neměly být jinak než tím výše popsaným bezpečným způsobem odstraňovány.
Pozn. pod čarou: V Itálii se amalgám už nějaký čas nepoužívá -dokonce je snad zakázán-, jen "bílé plomby".

No a jinak to vzal (oproti mému očekávání) vcelku kriticky: pokud prý plomba nepůsobí nějaké problémy, tak by ji nechal, uvolňování rtuti je prý minimální (jedná-li se o dvě tři plomby) a amalgám má oproti těm bílým řadu výhod, například nevypadává.
Dál říkal, že čím míň se do zubu zasahuje, tím líp: K odstranění amalgámu je potřeba zvětšit "díru" - vyvrtat zub kolem původní výplni, tu vyjmout a nahradit vše bílou plombou. Po zásahu to bývá citlivé na studeno / teplo a prý po tom asi hned nebudu moct jíst zmrzlinu (hahaha, jako bych ji normálně jedla!:)) Ale ano, přiznal, že čím víc amalgámových plomb, tím větší riziko kontaminace organismu rtutí.

No, konečné rozhodnutí nechává na každém (každý svého štěstí -a zdraví- strůjcem...), že. Každopádně pokud by se člověk rozhodl pro odstranění plomb, je třeba na to jít postupně (ne odvrtat všechno najednou, to by byla pro tělo pěkná šlupka) a ne v těhotenství / období kojení atd.
Prostě použít buon senso, jak se tady říká (kombinace "zdravého rozumu" a "všeho s mírou").

Takže po válečné poradě je rozhodnuto - amalgámová pětko-šestka jde pryč a v delším časovém horizontu to čeká i dva další zuby.

A podle Dr. Hugginse to prý může mít souvislost se spoustou nemocí; záleží, co je vaší Achillovou patou.. ůůůůůůů!
Docela by mě zajímalo, jestli tohle taky někdo řešíte (zatím o nikom nevím :))

4 komentáře:

  1. Anonymní27/9/10 12:11

    Ahoj Pavlino, nahodou pred par lety jsem se dotazovala na moznost svoje amalgamove plomby taky vymenit,mam jima vyplnene vsechny sestky(jak uz to tak byva),a nekolikrat uz opravovane.Lec moje zubarka je celkem zaprisahla odpurkyne bilych plomb,prave proto ze pry vypadavaj, a mezi plombou a sklovinou vznikaji miniaturni prasklinky kde pak snadno vznikne zubni kaz pod plombou...takze plomby zustaly a od te doby to neresim.Kazdopadne pochybuju ze bych tady sehnala zubare ktery by vymenoval plomby v takovem ochrannem prostredi jak popisujes :-).A dotaz nakonec, kolik jsi za vymenu te tve petko-sestky zaplatila? L.K.

    OdpovědětVymazat
  2. No právěže já o žádném takovém v Česku taky (zatím?) neslyšela, dokonce jsem měla problém i najít, jak se ta "ústní guma" odborně nazývá.. Každopádně před tvorbou kazu pod plombou tě ani amalgám neochrání. Co to máš za zubařku, prosímtě? :)
    Cena záleží na tom, ke komu jdeš a co konkrétně máš.. neexistuje fixní ceník, vystaví ti "osobní předkalkulaci" (tzv. "preventivo") a podle toho se rozhodneš.
    A kdo se moc ptá, moc se dozví! ;) Čeká mě to až přespříští týden.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, tak tento článek mi připoměl, jak sem si někdy v březnu uvědomil že už sem "ňákej pátek" nebyl u zubařky a že bych tam měl zajít. A tak se tam od toho března chystám, ale ňák furt neni čas. Mě se ani nikdy neptala co chci, prostě mi tam práskla černou a hotovo. Jo, do předního zubu mi dala bílou to je fakt. O tom že to pro zdraví není zrovna to pravé jsem kdysi cosi četl, ale co se týče míry nebezpečnosti, tak to řadím na úroveň záření z monitoru, nebo mobilního telefonu. A protože nemám zrovna nejlepší pocity při návštěvě zubaře, tak rozhodně nepomýšlím na nějakou výměnu plomb.

    OdpovědětVymazat
  4. Aspoňže nějaký užitečný dopad to mělo. :)
    To je právě to, je to tvoje zdraví nebo zubařčino?
    Tak se mi zdá, že se lidi všeobecně o své vlastní zdraví zajímají moc málo - nechávají to všechno na doktorech: "Když mi něco je, tak mi na to někdo něco dá a ono se to nějak vyléčí.." Ale zapátrat po příčinách (třeba proč se mi ty zubní kazy dělají?;)), to nééé, to je moc práce! :D

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!