Kampa' to bude?

pondělí 9. dubna 2012

Velikonoce propečené

Beránek by na mne asi hodil velké lejno, jelikož jsem si dnes neoblékla nic nového. Ale když my to zas s těmi tradicemi tak nepřeháníme (to bych totiž taky musela propadnout zoufalství, poněvadž do příštího roku zcela zaručeně uschnu), a tak si z toho hlavu nedělám. Navíc tu žádný beránek není, nakonec jsem se ho nepokoušela ani vykrajovat, jelikož po velikonoční mazanco-buchtě se jen zaprášilo, přestože byla tvaru obdélníkového. Ani fotka z ní není. Zato je fotka z mého (a teď se držte) prvního, echtovně kváskového a napařovaného chlebíku!
Voilá:

Velikonoční kváskový poklad
Kvásek jsem dostala silný, 25 let starý, opečovávaný (díky, B.!), mouku jsem použila žitnou bio z Farmářských trhů plus špaldovou bio (obě celozrnné) plus trošku kukuřičné strouhanky, přidala jsem špetičku soli, vyhnětla bochánek a nechala přes noc kynout. Ráno jsem jej vylepšila troškou mletého kmínu, hrstkou lněných a sezamových semen a ještě jej nechala nad topením (už v utěrce a na pařáčku) cca hodinku kynout. No a pak šup s ním do kastrólu a napařovat 2 hodiny. (Vodu třeba hlídat, jinak totiž budete drhnout připečený kastrol a větrat o 106. Což byla ta stinnější stránka věci.:))
Po dvou hodinách ven s ním, nejlíp na balkón, utěrku sundat a nechat zchládnout (příležitostně otočit, aby z jedné strany neomokval). A pak už jen krájet a obdivovat a rozplývat se nad tou lahůdkou.
Odteď jsme já a kvásek neoddělitelní! :)

A na závěr opět tři odkazy; z toho první dva rovnou na knihu (klikněte a dostanete se k pédéefku[=.pdf]) a poslední článkový. 
  • Jak se zbavit brýlí: Zkušenosti hlupáka aneb klíč k prozření od Mirzakarim S. Norbekova. (Pozor, nejen pro brýlaté!)
    Zatím nemám přečteno, ale chystám se na to!
  • Nová doba porodní od Vlastimila Marka. Podtituly zní: Život před životem; porod jako zázrak; první tři minuty a jak dál; přirozený porod jako cesta ke společnosti bez násilí. (Pozor, nejen pro těhotné!)
    Aneb porod není nemoc a jestli o něm a s ním spojených věcech chcete vědět víc (třeba jak to dělali kdysi či jak to dělají jinde), tak se s chutí začtěte.  
  • Mudry (léčivé prstoklady, které může provádět úplně každý a úplně všude) - článek i s obrázky.
Inu a teď už nezbývá než vám všem popřát vypečený Velikonočně-pondělní večer, ať už s knihou nebo u jiné aktivity.

Dobrou noc, buona notte!

2 komentáře:

  1. Ty brďo to zní dobře!! Akorát že já jsem ještě nebyla sto upéct svůj první chleba v pekárně, kde je to vysoce primitivní!! Takže s kváskovým rozhodně ještě počkám!! Btw, dobrej autoportrét :D!

    OdpovědětVymazat
  2. Bystrá! Máš bod! :)
    Neboj, všechno chce svůj čas. A správnej kvásek (v případě chleba). Takže až to na tebe přijde (jako to pečení), tak se ozvi, ráda ti kus kvásku věnuju.

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!