Kampa' to bude?

středa 15. prosince 2010

Jak na slovíčka?

Tak vědci z oboru neurofyziologie na univerzitě v Cambridge zjistili, že k tomu, abyste se naučili nové slovíčko (a už je nezapomněli) jej stačí 160x po sobě zopakovat. Celkově to prý zabere 14 minut. No a po čtrnácti minutách  šup na další slovíčko!
Píší to dneska v italském deníku Corriere della Sera; samozřejmě ne jako hlavní novinku. :)
Vzhledem k tomu, že včera byla o pouhé tři hlasy vyjádřena důvěra vládě a že kolem toho byla spousta zmatků, demonstrací a manifestací - nejen v Římě - a následně debat, prognóz, vyjednávání a kdovíčeho ještě, tak tenhle vskutku miničláneček skoro zapadl.

Prosinec v Itálii...
Tak schválně, my to doma vyzkoušíme. Vyberu příteli nějaké záludné české slovíčko (co říkáte na "nejkulaťoulinkatější"? ;)). Na oplátku si nechám vybrat nějakou italskou specialitku - tak prý třeba "precipitevolissimevolmente"...
Hehe, a uvidíme, kdo z koho!
Jen těch čtrnáct minut nám asi stačit nebude...

7 komentářů:

  1. Opakování je matka moudrosti. :D
    Pája

    OdpovědětVymazat
  2. Hm tak toto je zajímavé. Asi to taky vyzkouším. Občas narazím na nějaké angl. slovo, kdy si říkám - sakra toto znám, co to jenom je. A nevzpomenu si a nevzpomenu, přesto že vím, že jsem se to kdysi učil. Ale když už investovat 14 minut tak raděj do nějakého užitečnějšího slovíčka. Vždyť kolikrát v životě použijeme slovo "nejkulaťoulinkatější" . Já snad poprvé v životě (a to jsem měl problémy to jenom napsat, natož to vyslovit, raděj sem to nakonec zkopíroval). Ještě bys mohla prozradit co znamená to precipitevolissimevolmente.

    OdpovědětVymazat
  3. Funguje to! Párkrát jsem je přečetla a zopakovala a druhý den po ránu ze mě "precipitevolissimevolmente" vyběhlo třikrát za sebou, rychle a bez mrknutí oka! Joj!
    A paradoxně to znamená "velice rychle", hehe.

    OdpovědětVymazat
  4. Teď se mi vybavilo slovíčko "satanarcholegenialkohrozný" (Punč přání od Michaela Endeho), které jsem si někdy ve třinácti (když jsem tu knížku četla) opakovala až do zblbnutí, vlastně spíš do dokonalého zapamatování. A je pořád tam! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní16/2/11 12:58

    Přidám jedno kouzelnické z Mary Poppins :) superkalifragilisticexpialidózní

    m

    OdpovědětVymazat
  6. Eh, tak tomu teda říkám slovíčko! Počtem slabik jednoznačně vede! :)
    Dík za něj, m!

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!