Tak jo, a jakpak to mam s jidlem? Jim jinak, takze nejake stravovani typu fast food ci restaurace nepripada moc v uvahu, supermarketi sortiment take nic moc, zdravych vyziv se na cestach najde pomalu.. A jak se teda obzivuju?
Tak predne se snazime kapnout na ubytovani s kuchyni.
Tady na ostrovech maji vyhradne elektricke plotynky, plyn je drahy a nebezpecny, ale asponze neco. Obrovskym nesvarem je mikrovlnna trouba, co zde pouzivaji temer vsude. Jen ji videt, naskakuje mi husi kuze a vyrazka. Pokud se nezadari sehnat kuchyni, tak si aspon navarim v te predchozi jidlo na cely nasledujici den a tim jsem nezavislejsi.
Dalsim specifikem je voda, z kohoutku nepitelna, takze barely a barely a petky balene... No nejasam, ale co se da delat.
Co mam s sebou aneb triky, co si vezu z ostrovu:
Prodavaji tady v suchych plodech prazene -nekdy smazene- lusteniny: cizrnu, loupane fazole. Vyborny trik je vhodit je do zeleninoveho vyvaru a nasledne pridat celozrnnou ryzi, ony se pekne uvari a mam ryzi s lusteninou jedna radost. Nebo podusit je na trosce vody.
Musim se priznat, ze na tohle jsem prisla-omylem, tak vznikaji ty nej napady-uz v Londyne, kdy jsem si ze zoufalosti koupila pytlik prazenych nesolenych fazolovych bobu. Chutnalo to jak Alaburky (vsichni zname, ze), ale teda samotne nic moc. No a prisel vecer, kdy jsem si mela uvarit veceri a s sebou jsem mela jen minikyblicek misa, suche morske rasy, kuskus a tyhle fazole.. Carymary fuk, miso polivka a kuskus s fazolemi a morskou chaluhou, to bylo pochutnanicko! Od tech dob tehhle trik aplikuju, no je to takove cestovni.
Sweet potatoes asi nebude totez co bataty, aspon tak mi to prislo. A propos konecne vyborny clanek o bramborach a tom, PROC JE NEJIST. Uz nemusim obvinovat Indiany a oznacovat brambory za pomstu bilemu muzi. I kdyz tuhle historku jim stejne nikdo neodpare. ;)
Co dal? Paprika se rekne PIMIENTO a rvou ji uplne vsude, pry je stravitelnejsi varena bez slupky, ale ja ji nemusim ani tak, a tak ted vzdy hlasim SIN cili BEZ papriky. To v tech pripadech, kdy neni kuchyn a nezbyde nez pojist venku. Pravda, objevili jsme tak napr. krasnou vege restauraci Bambu, z jejiz menu vyhrala jednoznacne miso polevka z bileho misa a cerna celozrnna ryze s houbickami shiitake a porkem, posypana cernym sezamem a pazitkou, vse dukladne prokousano - jednalo se o uplny orgasmicky zazitek! ;)
Ale zpet, konecne jsem narazila na ovesne vlocky, takze poslednich pet dni snidam vetsinou kasi z nich, vynikajici jsou ty jemne namocene ve vyvaru z cukety... Oooch, kdo neochutnal, nepochopi.
Biozelenina tu neni, tak se snazim alespon kupovat tu lokalni, ne importovanou z poloostrova. Az byste se divili, jaky je rozdil v kanarske a spanelske mrkvi. A nejen cenovy! Jedu na dynich, cuketach a mrkvich. Dvakrat jsem dala sanci i bilemu hlavkovemu zeli, ale to mi telo vylozene odmita, takze addios, zarazuji je do skatulky NEIJIST+NEKUPOVAT! Tezce mi chybi kysane zeli ci jakekoliv pickles. Tuhle jsem na jedno echt nemecke narazila, zazarila mi ocicka a ... zase honem rychle pohasla pri cteni ingredienci na etikete: zeli, sul, cukr, bile vino. Hahaha.
Lokalni ovoce tu jsou banany, co je nazyvaji PLATANy (haha), ozkousen jeden a nedopadlo to vyborne, takze zase zpet ke sve bezovocne. Vyjimkou parkrat dezertik: podusene jablko s rozinkama, spetkou soli a kuzu, balzam to na nase zaludky a nekdy i ma snidane.
No, pokracovani priste, az me zas chytne psava a sdilna. :)
Dodatek z Gomery (jelikoz internetove spojeni je stridme, tenhle prispevek je z velke casti napsan minuly tyden):
Necekala jsem tolik bioobchudku na tak malem ostruvku. Takze si tu uzivam nejen PLYNOVEHO VARICE (¡oooooch!), ale i kysaneho zeli, lokalni biozeleniny a celozrnne ryze. A vzhledem k nedavnemu incidentu v Santa Cruz di Tenerife s cockovou polevkou (povykladam jindy, snad si vzpomenu, je to fakt hezka anekdota) je to uplny balzam na zaludek a pro streva.
Alternativnim jedlikum zdar, stale jeste se povazuju za gurmana, i kdyz v jine dimenzi nez klasicky pojimani televizne-medialni gurmani. :)
Tak predne se snazime kapnout na ubytovani s kuchyni.
Tady na ostrovech maji vyhradne elektricke plotynky, plyn je drahy a nebezpecny, ale asponze neco. Obrovskym nesvarem je mikrovlnna trouba, co zde pouzivaji temer vsude. Jen ji videt, naskakuje mi husi kuze a vyrazka. Pokud se nezadari sehnat kuchyni, tak si aspon navarim v te predchozi jidlo na cely nasledujici den a tim jsem nezavislejsi.
Dalsim specifikem je voda, z kohoutku nepitelna, takze barely a barely a petky balene... No nejasam, ale co se da delat.
Co mam s sebou aneb triky, co si vezu z ostrovu:
Prodavaji tady v suchych plodech prazene -nekdy smazene- lusteniny: cizrnu, loupane fazole. Vyborny trik je vhodit je do zeleninoveho vyvaru a nasledne pridat celozrnnou ryzi, ony se pekne uvari a mam ryzi s lusteninou jedna radost. Nebo podusit je na trosce vody.
Musim se priznat, ze na tohle jsem prisla-omylem, tak vznikaji ty nej napady-uz v Londyne, kdy jsem si ze zoufalosti koupila pytlik prazenych nesolenych fazolovych bobu. Chutnalo to jak Alaburky (vsichni zname, ze), ale teda samotne nic moc. No a prisel vecer, kdy jsem si mela uvarit veceri a s sebou jsem mela jen minikyblicek misa, suche morske rasy, kuskus a tyhle fazole.. Carymary fuk, miso polivka a kuskus s fazolemi a morskou chaluhou, to bylo pochutnanicko! Od tech dob tehhle trik aplikuju, no je to takove cestovni.
Sweet potatoes asi nebude totez co bataty, aspon tak mi to prislo. A propos konecne vyborny clanek o bramborach a tom, PROC JE NEJIST. Uz nemusim obvinovat Indiany a oznacovat brambory za pomstu bilemu muzi. I kdyz tuhle historku jim stejne nikdo neodpare. ;)
Co dal? Paprika se rekne PIMIENTO a rvou ji uplne vsude, pry je stravitelnejsi varena bez slupky, ale ja ji nemusim ani tak, a tak ted vzdy hlasim SIN cili BEZ papriky. To v tech pripadech, kdy neni kuchyn a nezbyde nez pojist venku. Pravda, objevili jsme tak napr. krasnou vege restauraci Bambu, z jejiz menu vyhrala jednoznacne miso polevka z bileho misa a cerna celozrnna ryze s houbickami shiitake a porkem, posypana cernym sezamem a pazitkou, vse dukladne prokousano - jednalo se o uplny orgasmicky zazitek! ;)
Ale zpet, konecne jsem narazila na ovesne vlocky, takze poslednich pet dni snidam vetsinou kasi z nich, vynikajici jsou ty jemne namocene ve vyvaru z cukety... Oooch, kdo neochutnal, nepochopi.
Biozelenina tu neni, tak se snazim alespon kupovat tu lokalni, ne importovanou z poloostrova. Az byste se divili, jaky je rozdil v kanarske a spanelske mrkvi. A nejen cenovy! Jedu na dynich, cuketach a mrkvich. Dvakrat jsem dala sanci i bilemu hlavkovemu zeli, ale to mi telo vylozene odmita, takze addios, zarazuji je do skatulky NEIJIST+NEKUPOVAT! Tezce mi chybi kysane zeli ci jakekoliv pickles. Tuhle jsem na jedno echt nemecke narazila, zazarila mi ocicka a ... zase honem rychle pohasla pri cteni ingredienci na etikete: zeli, sul, cukr, bile vino. Hahaha.
Lokalni ovoce tu jsou banany, co je nazyvaji PLATANy (haha), ozkousen jeden a nedopadlo to vyborne, takze zase zpet ke sve bezovocne. Vyjimkou parkrat dezertik: podusene jablko s rozinkama, spetkou soli a kuzu, balzam to na nase zaludky a nekdy i ma snidane.
No, pokracovani priste, az me zas chytne psava a sdilna. :)
Dodatek z Gomery (jelikoz internetove spojeni je stridme, tenhle prispevek je z velke casti napsan minuly tyden):
Necekala jsem tolik bioobchudku na tak malem ostruvku. Takze si tu uzivam nejen PLYNOVEHO VARICE (¡oooooch!), ale i kysaneho zeli, lokalni biozeleniny a celozrnne ryze. A vzhledem k nedavnemu incidentu v Santa Cruz di Tenerife s cockovou polevkou (povykladam jindy, snad si vzpomenu, je to fakt hezka anekdota) je to uplny balzam na zaludek a pro streva.
Alternativnim jedlikum zdar, stale jeste se povazuju za gurmana, i kdyz v jine dimenzi nez klasicky pojimani televizne-medialni gurmani. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Díky za komentář!
SPAMy neschvaluju, takže pokud tu hodláš jakkoli plevelit, šetři energií. Tvůj neadekvátní komentář poletí do koše dřív než ho kdokoli uvidí >:)