Kvásek ... co to slovo vůbec znamená? Pídíc se po receptech, jak si konečně vyrobit svůj vlastní, začala jsem pochybovat, zda je "kvásek" skutečným překladem slov "lievito naturale" a "pasta madre". U nás je, zdá se, kvásek spojen s žitnou moukou a zatím jsem nepřišla na jiný!
Návody na výrobu kváskového (=rozuměj žitného) chleba jsou jak na stránkách Přírodní výživy, tak na Kváskovém chlebu, ale zatím jsem nenarazila na jediné české stránky, kde by byla popsána výroba kvásku z jiné mouky...
Že by neexistoval?
Popátrám a o výsledcích poreferuji!
Pavlíno, kvásek uděláš stejným způsobem i z pšeničné cz mouky. Jen je jemnější a nejde tak do kyselé chuti, takže se s výhodou používá do sladkých kynutých dobrot. Jinak máš bezva stránku! Čau ro.le
OdpovědětVymazatahoj ro.le a díky, i za radu!
OdpovědětVymazatZatím se beznadějně snažím o jeho výrobu (jsem asi u devátého pokusu a nikdy jsem se ještě nedostala ke dni č. 4), připisuju to "podchlazení"-máme doma holt pořád zimu. Počkám na oteplení a znova zkusím :)