Kampa' to bude?

pondělí 9. dubna 2012

Velikonoce propečené

Beránek by na mne asi hodil velké lejno, jelikož jsem si dnes neoblékla nic nového. Ale když my to zas s těmi tradicemi tak nepřeháníme (to bych totiž taky musela propadnout zoufalství, poněvadž do příštího roku zcela zaručeně uschnu), a tak si z toho hlavu nedělám. Navíc tu žádný beránek není, nakonec jsem se ho nepokoušela ani vykrajovat, jelikož po velikonoční mazanco-buchtě se jen zaprášilo, přestože byla tvaru obdélníkového. Ani fotka z ní není. Zato je fotka z mého (a teď se držte) prvního, echtovně kváskového a napařovaného chlebíku!
Voilá:

Velikonoční kváskový poklad
Kvásek jsem dostala silný, 25 let starý, opečovávaný (díky, B.!), mouku jsem použila žitnou bio z Farmářských trhů plus špaldovou bio (obě celozrnné) plus trošku kukuřičné strouhanky, přidala jsem špetičku soli, vyhnětla bochánek a nechala přes noc kynout. Ráno jsem jej vylepšila troškou mletého kmínu, hrstkou lněných a sezamových semen a ještě jej nechala nad topením (už v utěrce a na pařáčku) cca hodinku kynout. No a pak šup s ním do kastrólu a napařovat 2 hodiny. (Vodu třeba hlídat, jinak totiž budete drhnout připečený kastrol a větrat o 106. Což byla ta stinnější stránka věci.:))
Po dvou hodinách ven s ním, nejlíp na balkón, utěrku sundat a nechat zchládnout (příležitostně otočit, aby z jedné strany neomokval). A pak už jen krájet a obdivovat a rozplývat se nad tou lahůdkou.
Odteď jsme já a kvásek neoddělitelní! :)

A na závěr opět tři odkazy; z toho první dva rovnou na knihu (klikněte a dostanete se k pédéefku[=.pdf]) a poslední článkový. 
  • Jak se zbavit brýlí: Zkušenosti hlupáka aneb klíč k prozření od Mirzakarim S. Norbekova. (Pozor, nejen pro brýlaté!)
    Zatím nemám přečteno, ale chystám se na to!
  • Nová doba porodní od Vlastimila Marka. Podtituly zní: Život před životem; porod jako zázrak; první tři minuty a jak dál; přirozený porod jako cesta ke společnosti bez násilí. (Pozor, nejen pro těhotné!)
    Aneb porod není nemoc a jestli o něm a s ním spojených věcech chcete vědět víc (třeba jak to dělali kdysi či jak to dělají jinde), tak se s chutí začtěte.  
  • Mudry (léčivé prstoklady, které může provádět úplně každý a úplně všude) - článek i s obrázky.
Inu a teď už nezbývá než vám všem popřát vypečený Velikonočně-pondělní večer, ať už s knihou nebo u jiné aktivity.

Dobrou noc, buona notte!

2 komentáře:

  1. Ty brďo to zní dobře!! Akorát že já jsem ještě nebyla sto upéct svůj první chleba v pekárně, kde je to vysoce primitivní!! Takže s kváskovým rozhodně ještě počkám!! Btw, dobrej autoportrét :D!

    OdpovědětVymazat
  2. Bystrá! Máš bod! :)
    Neboj, všechno chce svůj čas. A správnej kvásek (v případě chleba). Takže až to na tebe přijde (jako to pečení), tak se ozvi, ráda ti kus kvásku věnuju.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář!
SPAMy neschvaluju, takže pokud tu hodláš jakkoli plevelit, šetři energií. Tvůj neadekvátní komentář poletí do koše dřív než ho kdokoli uvidí >:)