Kampa' to bude?

pátek 2. října 2009

podzimní FUNGHI PORCINI a TARTUFO

Tak tolik opěvované, výtečné FUNGHI PORCINI se latinsky nazývají boletus edulis a je to náš hřib smrkový! Juchů, už to vím!

Toto poznání mě stálo 7 eur (nákup houbovo-lanýžové omáčky na těstoviny o hmotnosti 80g) a chvíli pátrání po internetu. V Itálii jim porcini rostou především pod stromem, plodícím jedlé kaštany (jakpak se asi jmenuje??), no toho u nás moc není, tak naše "porcini" si vybraly smrk - ten jim zase chybí na jihu.

Teď ještě juknu na tartufo, ale mám tušení, že to bude lanýž... chvíle napětí... Tuber magnatum pico neboli white truffle.. bingo! Lanýž bílý!
"Lanýž (latinsky TUBER) je druh vzácně se vyskytující jedlé houby s hlízovitými plodnicemi, rostoucí pod zemí v symbióze s kořeny převážně listnatých stromů. Má hrbolatý, nepravidelný kulovitý tvar a vyznačuje se výraznou chutí a vůní. Již po několik tisíciletí je lanýž pokládán za velmi vzácnou a také drahou labužnickou specialitu a přisuzují se mu dokonce i silné afrodiziakálními účinky."

Nejznámější druhy, nebo aspoň ty, které jsem ochutnala, jsou ten bílý a černý. Přestože je bílý dražší, víc mi chutnal černý, měl takovou těžší, výrazně aromatičtější houbovou chuť. Mňam! A jelikož tagliatelle nejím, měla jsem risotto s lanýži a chrochtala jsem jako prasátko :)

"Lanýž piemontský neboli bílý – věhlasný a světovými šéfkuchaři nejopěvovanější druh lanýže. Je to zároveň i nejdražší druh, jehož cena za kilogram překročí i 100 tisíc korun. Nejznámější místa výskytu jsou především v Itálii. Vyznačuje se příjemnou aromatickou česnekovo-sirnatou vůní, bělavo-hnědavou barvou s místy červenými skvrnami, dozrává na podzim a doporučuje se zpracovávat pouze za studena, aby neztratil své výjimečné aroma.
Lanýž černovýtrusý, někdy nazýván nesprávně i černý zimní (tuber melanosporum) – proslulý černý lanýž, známý převážně z nalezišť ve Francii jako "černý diamant", nachází se však i v Itálii. Cena za kilogram čerstvého lanýže se pohybuje kolem 60 tisíc korun. Je černé barvy a má výraznou aromatickou sirnatou vůni, dozrává koncem podzimu a v zimě. Před konzumací je vhodné ho tepelně upravit, aby se jeho aroma ještě více zdůraznilo.
"
Citace
A zítra budou kamutové těstoviny se "salsa tartufo bianco e porcini" uuuuu, slint slint!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!