Tažené štrůdlíky
Co na to?
– 0,5 kg mouky (v mém případě 200g celozrnné kamutové a zbytek hladké bílé; oboje bio)– sklenka vlažné vody
– 4 PL kukuřičného oleje
– 1 PL umeocta
– kukuřičná strouhanka
– náplň (1 nakyslé jablko a 1,5 zralé sladké žluté hrušky)
– mořská sůl
Jak na to?
Mouku, vodu, olej a umeocet spojíme v hladké těsto, nic se nelekáme, že ze začátku se mu nechce - „hňácejte“! :) Necháme v ledničce půl hodiny odležet – toliko říká recept; mě čekala práce, takže si poleželo i hodinky dvě. Nedoporučuju, poněvadž se na něm vytvořila taková tvrdší krusta, kterou pak už nešlo zapracovat a výsledný estetický dojem tím trochu utrpěl.
V oné půlhodince si můžete nachystat náplň - nakrájejte jablko i hrušku (obojí včetně slupky, má vitamíny a vlákninu!) na malé kousíčky, maličko posolte (zvýrazníte tak přirozenou sladkost ovoce), promíchejte a nechte chvilku odležet.
Roztáhneme (pro vlastníky válečků bych doporučila rozválet; já jsem tak trošku improvizovala) na malé tenké pláty.
Půlku plochy jednotlivých těstových plátů posypeme kukuřičnou strouhankou (nasaje vlhkost z ovoce a zmenší tak riziko, že vám sladká šťáva vyteče v průběhu pečení na plech) a poklademe ovocnou směsí. Zarulujeme, umáčkneme konce a naskládáme štrůdlíky na plech (pečící papír pod ně!). Pečeme na 160°C 20 minut – toliko dí recept; mým nohavičkám trvalo na stupni 3 dobrých 50 minut než zrůžověly! Ale zrůžověly a jen se po nich zaprášilo. Tady jsou:
Dobré chutnání vám přeju!
Reaguju na četné dotazy — nenechte se mýlit fotkou, opravdu jsem jako náplň použila jen 1 jablko a 1,5 hrušky. Ono to totiž nevypadá, ale ten plech není standardní velikosti — je poloviční! Proto název štrůdlíky. Ty tři dlouhé nohavice mohly měřit cca 15-20 cm a ty malé byly menší než klasický rohlík (řekněme tedy velikosti otevřené dlaně?).
OdpovědětVymazat