Kampa' to bude?

čtvrtek 25. listopadu 2010

Kolik jazyků umíš, ...

Drazí milí čtenářové,
tak jsem opět tu, i když ne tady, ale tam..
Zkrátka jsme právě na takových menších prázdninách, nazvěme je třeba "zimními". Dýchajíce čerstvý, svěží, studený a hlavně krásně suchý český vzduch si užíváme plnými doušky všeho, co nám naše druhá země nabízí.
Není to hezké, mít dva domovy? :)
Když nad tím přemýšlím, tak ze začátku jsem si připadala jako cizinec v Itálii. (Ehm, že by to bylo tím, že jsem v Itálii cizinec opravdu byla? ;))
Byla to pro mě nepoznaná země, kterou jsem krůček po krůčku začala odhalovat a objevovat, pronikat do jejích tajů a odkrývat její tajemství, seznamovat se s jazykem, s kulturou..
Teď už jsem tam jako doma; vím, co od ní můžu čekat a jak se mám chovat; prostě už mě překvapí jen máločím.

Takže nyní mám jedinečnou možnost být při tom, jak se ČR stává druhým domovem pro mou polovičku. A je to krásný proces. Sice náročný, ale krásný.
Tu kulturní část už má víceméně za sebou, u té jsem já neasistovala, ale teď to vše v českém jazyce a s českým jazykem dostává jiný rozměr.
Nejvtipnější na tom je, že si sama uvědomuju, jak je čeština složitá a propletená a plná výjimek. Chvílemi si nad tak primitivními otázkami typu "a proč to tak je?" lámu hlavu i já. A nevím. Jazyk rodilého mluvčího je totiž něco samozřejmého; něco, nad čím nepřemýšlíte. Něco, kde nemusíte hloubat, se kterou předložkou se to které sloveso pojí a tím pádem zda bude následovat akuzativ, genitiv nebo instrumentál - prostě to tak je a basta! Ale vysvětlete to cizinci, že.
Taková výuka češtiny je obrovská zkouška trpělivosti. Zatím ještě propadám (nebo k tomu mám blízko), ale už pozoruju pokroky.

Každopádně věřte mi to nebo ne, co jazyk, to jiná osobnost. Abych se vyjádřila přesněji - osobnost člověka se neuvěřitelně mění v závislosti na tom, jakým jazykem právě mluví. A pozoruju to jak na sobě, tak na lidech kolem.
A mám to potvrzeno i od jiných, prý jsem k nepoznání, když mluvím italsky, hehe! :)

Tak a teď už musím, za chvíli totiž vyučuju! ;)

1 komentář:

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!