Kampa' to bude?

pátek 12. listopadu 2010

Amalgám podruhé

Nedávno jsem psala o škodlivém vlivu amalgámu na zdraví a jelikož jsem měla dost problém s horní pětkou a šestkou (proplombované takovým způsobem, že i okolní -původně bílá- část zubu začínala černat, ale hlavně dásna kolem jsem měla neustále jakoby rozleptaná, kyselá a na dotyk nepříjemná), zašli jsme k zubaři a domluvili se na několika sezeních.


Hned první jsem musela odříct, protože jsem onemocněla, ale týden na to šupky dupky do zubní ordinace. A byl to zážitek.

Kromě oněch několika amalgámových plomb, co jsem si chtěla nechat odstranit, mi zjistil tři další zubní kazy (teda já nevím, cukry nejím, ale stejně... bude to chtít posílit zubní hygienu!), z toho jeden jen díky rentgenu (normálně nebyl vidět, mrška schovaná).
Jo, k tomu rentgenu - docela jsem se ze začátku zdráhala, přece jen ty paprsky do těla nerada vidím, ale nakonec jsem kývla a byla jsem příjemně překvapena - žádná speciální rentgenová místnost, kde vás nechají o samotě a pak vás ozáří, kdepak!
Sestřička mi na hruď dala těžký ochranný "bryndák", zvenku ke tváři mi přiblížila takovou malou lampičku, pak jsem skousla takové udělátko a blik (samozřejmě neviditelný) a bylo po rentgenu. Totéž z druhé strany a snímečky o velikosti 2x3cm byly za pár minut na světě. Paráda.

No a během tří schůzek bylo po práci. Pokaždé jsem tam byla tak hodinku, hodinku a půl. Koukněte na výsledek:


Postup aneb Jak na to šel můj pan Zubař Sympatický Bezbolestný:
Napřed mi ozkoušel na jeden zub takový ocelový kroužek (držák digy - té kaučukové zábrany, která mě mj. chránila před spolknutím či vdechnutím kousku / výparů rtuti).
Pak mi místo lokálně umrtvil (vždycky čtvrtku pusy, nejhorší byla spodní část - půlku jazyka cítíte a druhou ne!!), nasadil digu (zelený čtvereček pružné gumy), zastrkal ji dentální nití mezi zuby dané části pusy, uchytil ji do takového ocelového účka a začal.

Výborné na tomhle systému je, že si můžete polykat kdy chcete a jak chcete, nemusíte jazykem uhýbat a necítíte nic (ve smyslu pachutí, vody, vrtaného zubu, odrolinek, krve... atp.).

Akorát po hodině a půl s otevřenou pusou vám tak zatuhnou panty, že je pak skoro nemožné ji zavřít (dopomohla jsem si rukou:)).
Výsledek si pochvaluju, sice je to ještě trošku citlivé (cornflakes se s tím křoupají těžce), ale nebolí a hlavně ty tam jsou rozleptané dásně a kyselost v puse.  Juchůůůů!

Příjemně nás taky překvapilo to, že ačkoliv jsou zubaři v Itálii poměrně hodně drazí, tenhle nebyl o nic dražší než jakýkoliv jiný "běžný maloměstský zubař" (co narozdíl od mého nepoužívá digu, kameru, nástroje profesionálně sterilizované a zatavené v obalu, čelní baterku, zvětšovací "brýle" na očích, roušky aj.), ba naopak; řekla bych.

Tak já si jdu vyčistit zuby - musím se o ně teď totiž obzvlášť dobře starat! ;)

4 komentáře:

  1. Povedené!!! a pro zdraví lepší. Já mám amalgám zatím v puse, ale také plánuju nahradit... někdy v budoucnu... :)

    OdpovědětVymazat
  2. No tak sem se ti kouknul na zoubek a musím říct, že to vypadá docela slušně. Když si to tak čtu a pak si vzpomenu na tu moji zubařku a její ordinaci - tak mi to přijde jak ve středověku. Zřejmě bych měl změnit zubařku. Ještě poznámku k tomu obrázku nahoře. Nebejt tam psáno u zubaře v čekárně tak bych věřil, že je to někde v kostele....

    OdpovědětVymazat
  3. Tak se hlavně Pájo informuj, jak to dělají.. ať to odstranění není pro tělo větší šok než nechání.
    Na změnu není nikdy pozdě, side, já na svého historicky prvního zubaře taky nerada vzpomínám a ano, jeho ordinace mi jako dítěti připadala spíš jako mučírna než cokoli jiného.
    Hehe, jinak je vidět, že jsi ještě nikdy nebyl v italském kostele. :)

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!