Kampa' to bude?

středa 17. února 2010

Jaro (a vizita naturopata)

Jaro je tu, jaro je tu, juchuchůůů!
Ne, nezbláznila jsem se! I přes naše člověčí vnímání času (tzn. první jarní den je 21.3.) to příroda vidí jinak a začala se probouzet (a to prý už 4.2.!!) No, já to začala registrovat až teď, ale mám z toho ohromnou radost!
První jarní foto ze dneška:

Jinak jsme včera opět navštívili našeho naturopata nebo spíš doktora celostní medicíny nebo spíš TČM poradce... prostě toho, do jehož rukou jsme svěřili naše zdraví, když nám (teda hlavně mně) bylo nejhůř a který nás (opět mě) z toho dostal.
Tentokrát jsem trvala na pohmatu ruky (zjistí tak moc, od pulsu, přes teplotu, no a pak jsou tam určitý body, jejichž stimulací zjistí, kde co v těle není v pořádku - nechci ani vzpomínat na září 2008, kdy jsem k němu poprvé šla, té bolesti!) a taky že jo, dostalo se mi, co jsem chtěla a jsem zdravá jako rybička, jen trošku oslabená, ale to se lehce doladí (odbornou terminologií tonizuje).. dostala jsem Xiao Yao San a Ba Wei Di Huang Wan na podporu čchi a posílení ledvin. (Hned doma jsem zalistovala ve své příruční knížce Tajemství čínské medicíny abych se podívala, co že to vlastně je :))
Ptal se mně taky na mou životosprávu.. nejspíš mu tam nechodí moc lidí, co se do slova a do písmene drží jeho rad, a nejí nic nad povolený rámec. Jo, a musím si zjistit, jak se u nás v Čechách vaří pivo, takové to, co není na export, protože by se zkazilo... myslím má nízký obsah alkoholu. Ale to si sem píšu spíš pro sebe, abych se na to upamatovala.

Ta zábavná část příběhu přijde teď. Vzali jsme s sebou totiž do Florencie i Crisovu maminku. Ano, chtělo to hodně přesvědčování. Má cholesterol na 360 (limit je kolem 200) a už nevěděla, co za léky zkusit, za kým jít. A tak kývla. Celou cestu autem nás krmila hláškama typu:
"No to já jestli budu muset jíst proso, jak ptáci, tak to já tam teda ani nejdu!"
"To určitě, vyvářet nějaký zrní, kdepak!"
"No ale bez mlíka po ránu, vždyť mi bude chybět vápník!" (na mou odpověď: "ze zeleniny, v brokolici je ho spousta, sezamová semínka, dýňová semínka..") "To určitě, semínka..a jak je budu jako jíst, s čím? Nene, já ráno bez mlíka nemůžu být."
"No a trocha toho kafe, co to komu udělá?"
"Jo a v televizi říkali, že ty čínský prášky jsou rakovinotvorný!"  
"Počkejte za deset let, budete ještě nemocnější než teď!" 
"Já za to nemůžu, že jím sladký, já vlastně ani nechci, ale když je to na stole, tak ani nevím jak a musím to dojíst." atd. atd.
No, doktor jí na cholesterol zakázal mlíko, sýr, sladký, ovoce, ořechy, vepřový a kuřecí.
Doporučil rýžové a ovesné mléko, ječnou kávu, celozrnné těstoviny ze špaldy či kamutu, gomasio, fazole adzuki, loupanou červenou čočku, marmeládu bez cukru, přírodně kvašený chléb, kukichu...
Dal jí houbičku Shiitake a ještě jedny prášky plus laktobacily na podporu střevní flóry. Ale skepse na skepsi.. "To já vařit nebudu!"
"Já nevím, co s tím!"
"Manžel mi to jíst nebude, no nemůžu přece vyvařovat pro dva!"
"To mi sem nedávej, to stojí moc peněz!" (ve zdravé výživě, kam jsme vyrazili na nákup)
"Když to budou mít v supermarketu, tak si to koupím, ale jinak ne!"
"Já za to nemůžu utratit tolik! Prášky, co jsem brala od doktorky mě nestály nic!"
"Tady na tom receptu není ani razítko!" atd. atd.
Pesimista od narození, pořád ve stresu, namíchlá.. to je pak těžký bojovat s cholesterolem.
Ale co, my jsme jí ukázali cestu a teď už je jen na ní, jestli se tama vydá nebo jestli se k ní obrátí zády, protože to není pohodlné.. Ale pohodlím se člověk moc daleko nedostane.
Jo, a samozřejmě po hodině v autě tam a hodině zpět nedoslýchám. :) Italové prostě nejenže neumějí mlčet, neumějí ani mluvit potichu, ani normálně!

4 komentáře:

  1. Paulina, ohledne vareni piva doporucuju tenhle clanek: http://pivni.info/homebrewing/103-domaci-vareni-piva-aneb-jak-na-to.html , je blbuvzdorny a diky tomu jsem podle nej hned napoprve uvaril dobry pivo i ja ;)

    pokud to budes zkouset tak: Dej Buh stesti!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo Pauli, to je těžké, člověk by rád blízkým lidem pomohl,navíc když ví, že řešení existuje, jenže to musí opravdu sám ten dotyčný chtít pro své zdraví něco udělat...udělat něco více, než jen polykat prášky. Já to stejné prožívám se svou maminkou, také má zdravotní problémy, které by se daly odstanit či alespoň zmírnit změnou stravy...ale ona se prostě těch svých zažitých zvyků a "rádoby radostí" neumí zříct. Tak držím palce ať Crisova maminka v sobě tu sílu něco měnit najde !!!

    OdpovědětVymazat
  3. O tom mi, Vendy, povídej!
    Díky za podporu, zatím s prášky nepřestala (no jsou to 2 dny, že:) a už se začala i pročišťovat - bolí ji hlava (tudíž o důvod víc si stěžovat :/)
    Naštěstí se nechala doktorem uklidnit, že je to tak správně.
    Snad se zadaří i vám dvěma (tobě a hlavně mamince:))!

    OdpovědětVymazat

Reaguji co nejdřív, díky za komentář!